Lomastressi

Heinäkuussa Suomi on lomalla. Meneillään oleva kuukausi on vuosikymmenestä toiseen säilyttänyt vakaasti asemansa maamme suosituimpana kesäloma-aikana. Etelä- ja Keski-Euroopassa se on sitä vastoin elokuu, jolloin täällä jo suljetaan kesäpaikkoja ja käännetään katseita tulevaan talveen. Etelästä tuleville matkailijoille se on suuren kummastelun aihe.

Loma on tarpeen niin stressin laukaisijana kuin myös voimien palauttajana. Viikkovapaat ovat hyviä, jos ne vain maltetaan pitää. Monille kuitenkin raja työn ja vapaa-ajan välillä hämärtyy. Työt seuraavat kotiin vähintään ajatuksissa ja vapaalla ollaan työsähköpostin ja matkapuhelimen tavoitettavissa.

Jos voimat saa palautettua vasta lomalla, sen teho ei kestä kovin pitkään, etenkin jos loma on vielä tiukasti ohjelmoitu.

Työstä voi saada stressiä, mutta toki sitä voi saada myös lomasta Jos lomaansa aloittava on kirjannut itselleen pitkän lista rästiin jääneitä kotitöitä, luvattuja kyläilyjä tai vieraspitoa, kulttuuririentoja ja muuta kesäisessä Suomessa tarjolla olevaa suoritusta, niin lomastressi on lähes varma. Ja muodostuuko loma sitten lainkaan lomaksi ja voimien palauttajaksi?

No, mikäpä neuvoksi?

Ei muuta kuin tiukka ohjelma roskakoriin ja tilalle vapautta, väljyyttä ja yllätyksen mahdollistavaa pelivaraa loma-ajalle. Virkistystä lomaan voi antaa spontaanisti tehty käynti kesäteatterissa, rentouttavan kirjan lukeminen, itseä miellyttävät puutarhatyöt tai vain lokoisa oleilu rannalla ja uintireissu.

Hengellisellä saralla on kesäaikaan myös tarjolla paljon virkistävää. Monissa ortodoksisissa seurakunnissa järjestetään kesällä ristisaattoja, joista saa niin hengellistä kuin fyysistä vahvistusta, mahdollisesti uusia tuttavuuksia sekä takuuvarmasti leppoisaa yhdessäoloa.

Lähimpänä meitä on Lapinlahdelta Alapitkälle suuntautuva ristisaatto elokuun ensimmäisenä. Eikä edellytyksenä osallistumiselle ole seurakunnan jäsenyys vaan ainoastaan oma halu.

Myös useiden pyhäkköjen temppelijuhlat, jotka on omistettu joko jonkun pyhän henkilön tai raamatullisen tapahtuman muistolle, osuvat kesälle ja kokoavat runsaasti väkeä.

Loman oikeanlaiseen viettoon on syytä suhtautua vakavasti, sillä riittämätön palautuminen stressistä voi ajan myötä johtaa uupumukseen, masennukseen ja unihäiriöihin. Se voi myös kohottaa verenpainetta ja sen myötä lisätä vakavien tautien riskiä. Turha siis hankkia stressiä lomalla, sillä herkkua meille kaikille tarjotaan työn puolesta.

Kirjoittaja on Suomen ortodoksisen kirkon apulaispiispa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.