Lottien henkiselle perinnölle tulee vielä kysyntää

Suomen Lottaperinneliitto viettää sunnuntaina Kuopiossa valtakunnallista juhlaa, joka tekee kunniaa sekä eläville että jo edesmenneille lotille ja pikkulotille.

Lottaperinneliitto ja lottien jäljeltä jäänyttä varallisuutta hallitseva Lotta Svärd Säätiö ovat käytännössä se, mitä vuosina 1921–44 toimineesta Lotta Svärd -järjestöstä on muodollisesti jäljellä. Välillä naisten vapaaehtoista maanpuolustustyötä organisoineista lotista puhuttiin vuosikymmeniä vain hiiskumalla. Järjestö lakkautettiin heti jatkosodan jälkeen, ja lotat astuivat takaisin päivänvaloon vasta Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvun alussa.

Lottaperinneliitto on entisten lottien ja pikkulottien yhdysside. Nuorimmat lottatytöt ovat syntyneet 1930-luvun alkuvuosina, ja lottia arvioidaan olevan nyt noin 8 900.

Lotta Svärd -järjestö keskittyi aikanaan konkreettiseen toimintaan. Se koulutti jäseniään ja toteutti isänmaallisia tavoitteitaan työllä. Yhteisön voima syntyi siitä, että jokainen tiesi olevansa tarpeellinen. Järjestön ihanteet kiteytyivät ”kultaisiksi sanoiksi” kutsuttuihin periaatteisiin. Ne kannustivat uskollisuuteen, toisten kunnioittamiseen ja rohkeuteen. Vastoinkäymisten kohdatessa ne kehottivat muistamaan suurta päämäärää.

Lottien velvollisuudentunto ja tiukka yhteisöllinen kuri vaikuttavat yksilöllisyyttä korostavassa nykyajassa vierailta käyttäytymismalleilta. Monet pienet merkit viittaavat kuitenkin siihen, että lottien henkiselle perinnölle tulee vielä paljon käyttöä.

Tässä ajassa tärkeintä on tukea ja kunnioittaa jäljellä olevia lottia, mutta samalla pitää katsoa tulevaisuuteen. Kuinka lottatyö jatkuu lottien jälkeen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.