Lottien henkiselle perinnölle tulee vielä kysyntää

Suomen Lottaperinneliitto viettää sunnuntaina Kuopiossa valtakunnallista juhlaa, joka tekee kunniaa sekä eläville että jo edesmenneille lotille ja pikkulotille.

Lottaperinneliitto ja lottien jäljeltä jäänyttä varallisuutta hallitseva Lotta Svärd Säätiö ovat käytännössä se, mitä vuosina 1921–44 toimineesta Lotta Svärd -järjestöstä on muodollisesti jäljellä. Välillä naisten vapaaehtoista maanpuolustustyötä organisoineista lotista puhuttiin vuosikymmeniä vain hiiskumalla. Järjestö lakkautettiin heti jatkosodan jälkeen, ja lotat astuivat takaisin päivänvaloon vasta Neuvostoliiton romahdettua 1990-luvun alussa.

Lottaperinneliitto on entisten lottien ja pikkulottien yhdysside. Nuorimmat lottatytöt ovat syntyneet 1930-luvun alkuvuosina, ja lottia arvioidaan olevan nyt noin 8 900.

Lotta Svärd -järjestö keskittyi aikanaan konkreettiseen toimintaan. Se koulutti jäseniään ja toteutti isänmaallisia tavoitteitaan työllä. Yhteisön voima syntyi siitä, että jokainen tiesi olevansa tarpeellinen. Järjestön ihanteet kiteytyivät ”kultaisiksi sanoiksi” kutsuttuihin periaatteisiin. Ne kannustivat uskollisuuteen, toisten kunnioittamiseen ja rohkeuteen. Vastoinkäymisten kohdatessa ne kehottivat muistamaan suurta päämäärää.

Lottien velvollisuudentunto ja tiukka yhteisöllinen kuri vaikuttavat yksilöllisyyttä korostavassa nykyajassa vierailta käyttäytymismalleilta. Monet pienet merkit viittaavat kuitenkin siihen, että lottien henkiselle perinnölle tulee vielä paljon käyttöä.

Tässä ajassa tärkeintä on tukea ja kunnioittaa jäljellä olevia lottia, mutta samalla pitää katsoa tulevaisuuteen. Kuinka lottatyö jatkuu lottien jälkeen?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.