Lucille on vaiennut

Minulla on harmaa t-paita, jonka rinnuksessa olevaa pientä tekstiä on hankala lukea. Kymmenessä vuodessa ja kymmenissä pesuissa paita on nuhjaantunut.

Paita on ostettu Clarksdale-nimisestä kaupungista Yhdysvalloista. Clarksdale oli aikanaan yksi Missisipin osavaltion vilkkaimmista kaupungeista. Se kasvoi kahden valtatien risteykseen. Junalla sieltä pääsi kaikkialle Yhdysvaltoihin.

Nyt se on ränsistynyt pikkukaupunki. Talot ovat matalia ja vaatimattomia. Asukkaita on reilut 15 000.

Clarksdalen historia avautuu museossa, jota on hankala löytää ilman navigaattoria ja jonka logo on t-paitani rinnuksessa. Delta Blues Museumin osoite on 1 Blues Alley.

Todennäköisesti samaa katua ovat kävelleet Led Zeppelin -miehet Jimmy Page ja Robert Plant. Vuonna 1998 he julkaisivat albumin, jonka nimi on Walking Into Clarksdale.

Clarksdale on kaupunki, joka sijaitsee keskellä delta bluesin syntysijoja. Museossa esillä on vahvimmin Muddy Waters, joka syntyi Issaquena Countyssa, vajaan 200 kilometrin päässä Clarksdalesta. Aikanaan hän kuitenkin asui tovin Clarksdalen lähistöllä.

Muddy Waters on jo kolmen vuosikymmenen ajan soitellut kirkkaampien vesien äärellä.

Samojen vesien äärellä soittelee myös muutama Clarksdalessa syntynyt musiikin tekijämies. John Lee Hooker kuoli vuonna 2001, Ike Turner 2007 ja Sam Cooke jo vuonna 1964.

Torstaina oman kiertueensa päähän tuli B. B. King, bluesin kuningasmiehiä nimensä mukaisesti hänkin. King oli jo 89-vuotias, mutta hän esiintyi ympäri maailmaa vielä viime vuonna.

Clarksdalessakin hän lauloi ja soitti, kuinka muuten. Kingin syntymäkaupungista Itta Benasta on matkaa Clarksdaleen vain noin 100 kilometriä.

King elätti poikasena itsensä tekemällä maanantaista lauantai-iltapäivään töitä Missisipin puuvillapelloilla. Lauantaina töiden jälkeen hän lähti kaupunkiin, istui kadunkulmaan ja alkoi laulaa ja soittaa.

King muisteli, että osa ihmisistä pyysi häntä laulamaan gospelia. He kehuivat minua, mutta eivät panneet hattuuni lanttiakaan, King kertoi.

Osa pyysi häntä soittamaan bluesia. Silloin hattuun kertyi joskus jopa 50-60 dollaria. Joku osti laulajalle oluenkin.

King valitsi bluesin.

Pieneen maineeseen King nousi Memphisissä jo 1940-luvulla. Häntä ryhdyttiin Memphisin kuuluisan blueskadun mukaan kutsumaan Beale Street Blues Boyksi.

Sittemmin lempinimi lyheni Blues Boyksi. Lopulta Riley B. Kingistä tuli B. B. King.

Bluesmuusikon elämä oli 1950-luvulla kovaa työtä. Vaikka King tunnettiin kaikkialla bluespiireissä, hän joutui esiintymään reilusti yli 300 kertaa vuodessa, jotta sen oluen olisi voinut ostaa itse.

Valkoinen yleisö löysi Kingin vasta 1960-luvun lopulla. The Thrill Is Gone, tiedättehän. Siitä tuli Kingin suurin hitti.

Rahaakin tuli maineen lisäksi. Kingin ei enää viime vuosina olisi tarvinnut kiertää ympäri maailmaa, mutta eihän oikea bluesmies aloillaan malta olla. Suomeenkin saakka King ehti 18 kertaa.

King oli naimisissa kaksi kertaa. Vaimot eivät olleet samannimisiä, mutta Kingin kitaran nimi oli 1950-luvun alkuvuosista lähtien aina Lucille.

Tarina on useimmille tuttu, mutta kerrotaan se silti vielä yhden kerran.

King oli soittamassa tanssihallissa Arkansasissa. Kaksi miestä äityi tappelemaan. He kaatoivat kaminan ja koko paikka syttyi tuleen.

King pakeni muiden mukana, mutta muisti sitten, että 30 dollaria maksanut kitara jäi. Pitihän työkalu pelastaa. King kävi henkensä uhalla palavassa rakennuksessa hakemassa kitaransa.

Myöhemmin hän kuuli, että miehet tappelivat naisesta, jonka nimi oli Lucille.

Nyt Lucille on vaiennut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.