Lukijakansan kyvyt vaarassa taantua

Suomalaiset ovat maailmanlaajuisessa vertailussa yhä lukijakansaa, mutta nuorten lukeminen taantuu huolestuttavasti. Pisa-oppimisvertailuissa Suomen 9-luokkalaiset putosivat lukutaidossa vuoden 2000 ykköstilalta kuudenneksi vuonna 2012. Huomattavaa on, että tyttöjen ja poikien äidinkielen taidot eriytyvät voimakkaasti. Poikien syrjäytyminen lukemisesta ennakoi vaikeuksia jatko-opintoihin ja työllistymiseen.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila nosti perjantaina esiin heikon lukutaidon yhteiskunnallisena riskinä. Lukutaito ei ole vain sanojen ja lauseiden mekaanista tunnistamista vaan kykyä arvioida ja hyödyntää lukemaansa.

Korkeatasoinen kielellinen ja kirjallinen sivistys loi viime vuosisadalla pohjan sille, että Suomi kehittyi köyhästä maatalousmaasta vauraaksi teollisuusmaaksi. Oppimistutkimusten mukaan kirjalliset ja laskennalliset kyvyt eivät ole erillisiä, vaan loogis-matemaattisen päättelyn taito on yhteydessä lukutaitoon.

Kaksi kolmesta suomalaisesta on yhä erinomaisia lukijoita, mikä ylittää selvästi OECD-maiden keskiarvon. Heikkojen lukijoiden osuus, reilu kymmenes, on kuitenkin jo lähellä kansainvälistä keskiarvoa.

Oman äidinkielen lukemisen ja kirjoittamisen kyky on lapsen perusoikeus, jota Suomessa on pidetty vuosikymmenet itsestäänselvyytenä. Sen edellytykset muovautuvat jo varhaislapsuudessa, jolloin vanhempien aktiivisuus satujen kerronnassa ja muussa kielenkäytössä on ratkaisevan tärkeää.

Varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja perheiden tukeen tehdyt leikkaukset heikentävät näitä perustaitoja. Lukutaidon edistäminen on tehokasta ennaltaehkäisevää tasa-arvotyötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.