Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Viime päivinä ihmiset eri puolilla Suomea ja etenkin Helsingissä ovat joukolla pöyristyneet, kun on paljastunut, miten pääkaupungin lumikuormia kipataan suoraan mereen Hernesaaressa lähes tuhannen rekkalastin päivävauhtia (MTV 11.2.). Lumen mukana mereen menee paitsi asfalttia, tiemerkintämassaoja, maalin jäämiä ja rengaspölyjätettä myös muovia ja muita roskia kuten tupakantumppeja, puujätettä ja styroksia rakennustyömaiden liepeiltä ja aurauskeppejä.

Helsingin ympäristökeskus selvitti seitsemän vuotta sitten, mitä kaikkea vesistöihin joutuu. Loppujen lopuksi kiintoainetta oli kovin vähän, eikä lumen läjittämisen todettu pilanneen merkittävästi maata ja sedimenttejä. Tosin sedimenttinäytteistä vain yhdessä ylempi ohjearvo ylittyi, kun sinkkiä oli 3,6 grammaa kilossa. Yleensä ylemmän ohjearvon ylitys tarkoittaa, että maaperää pidetään pilaantuneena.

Lumikuormien mereen kippaamisen ongelma on juuri siinä, että lumen mukana kulkeutuvista aineista ei ole varmuutta. Suoraan mereen voi joutua melkein mitä tahansa. Tosin juuri parempi vaihtoehto ei taida olla sekään, että kahdessa lumen vastaanottopaikassa lumi sulatetaan jätevedenpuhdistamon puhdistetulla jätevedellä ja sulamisvesi johdetaan kalliotunnelissa kahdeksan kilometrin päähän Helsingin eteläkärjestä Katajaluodon edustalle yli 20 metrin syvyyteen (Helsingin Sanomat 14.2.).

Lumikuormien mereen kippaamisen rinnalla meuhkaaminen haja-asutusalueiden jätevesisääntelystä vaikuttaa lähinnä irvokkaalta. Itämeren valkea kaupunki sotkee helmojaan ihan itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.