Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Viime päivinä ihmiset eri puolilla Suomea ja etenkin Helsingissä ovat joukolla pöyristyneet, kun on paljastunut, miten pääkaupungin lumikuormia kipataan suoraan mereen Hernesaaressa lähes tuhannen rekkalastin päivävauhtia (MTV 11.2.). Lumen mukana mereen menee paitsi asfalttia, tiemerkintämassaoja, maalin jäämiä ja rengaspölyjätettä myös muovia ja muita roskia kuten tupakantumppeja, puujätettä ja styroksia rakennustyömaiden liepeiltä ja aurauskeppejä.

Helsingin ympäristökeskus selvitti seitsemän vuotta sitten, mitä kaikkea vesistöihin joutuu. Loppujen lopuksi kiintoainetta oli kovin vähän, eikä lumen läjittämisen todettu pilanneen merkittävästi maata ja sedimenttejä. Tosin sedimenttinäytteistä vain yhdessä ylempi ohjearvo ylittyi, kun sinkkiä oli 3,6 grammaa kilossa. Yleensä ylemmän ohjearvon ylitys tarkoittaa, että maaperää pidetään pilaantuneena.

Lumikuormien mereen kippaamisen ongelma on juuri siinä, että lumen mukana kulkeutuvista aineista ei ole varmuutta. Suoraan mereen voi joutua melkein mitä tahansa. Tosin juuri parempi vaihtoehto ei taida olla sekään, että kahdessa lumen vastaanottopaikassa lumi sulatetaan jätevedenpuhdistamon puhdistetulla jätevedellä ja sulamisvesi johdetaan kalliotunnelissa kahdeksan kilometrin päähän Helsingin eteläkärjestä Katajaluodon edustalle yli 20 metrin syvyyteen (Helsingin Sanomat 14.2.).

Lumikuormien mereen kippaamisen rinnalla meuhkaaminen haja-asutusalueiden jätevesisääntelystä vaikuttaa lähinnä irvokkaalta. Itämeren valkea kaupunki sotkee helmojaan ihan itse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.