Luomumaitoa Saksasta

Valiolaiset maidontuottajat ovat tuohtuneet, kun S-ryhmä on päättänyt ottaa ruokakauppoihinsa luomumaitoa Saksasta. Perusteeksi sanotaan, ettei kotimainen luomumaito kata kysyntää.

EU-Suomessa on totuttu yllätyksiin, ja S-ryhmän maitoratkaisu on taas yksi niitä. Maitoa jalostava Valio on saman pellervolaisen aatteen lapsia S-ryhmän kanssa. Siltä pohjalta olisi odottanut, että osuuskaupat lähtisivät vasta viime hädässä maidon hakuun ulkomailta. Kävikin päinvastoin.

On havaittu, että suomalaisetkin ovat jo halukkaita maksamaan hieman lisähintaa luomusta. Mielenkiintoista olisi vain tietää, maksetaanko lisä pelkän luomu-sanasta vai onko taustalla vakavampi pyrkimys luonnonmukaiseen elämänmenoon?

Ns. kestävän kehityksen näkökulmasta harvaanasutussa Suomessa tuotettu normaali kulutusmaito saattaa olla huomattavasti lähempänä ihannetta kuin teollistuneessa ja autoistuneessa Keski-Euroopassa tuotettu luomumaito.

Ruokakauppoja on moitittu, että ne ovat nostaneet suhteettomasti katteitaan alkutuotannon kustannuksella. Viime viikolla tähän arvosteluun yhtyi jopa EU:n maatalouskomissaari Dacian Ciolos Suomen-vierailullaan.

S-ryhmän maitoratkaisu ei edistä kaupan ja tuottajain suhteita, mutta kauppa tietysti ajattelee ensisijaisesti omaa menestystään. Saksalaisen luomumaidon avulla hillitään tehokkaasti kotimaisia tuottajia pyytämästä lisäsenttejä maidolleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.