Luomumaitoa Saksasta

Valiolaiset maidontuottajat ovat tuohtuneet, kun S-ryhmä on päättänyt ottaa ruokakauppoihinsa luomumaitoa Saksasta. Perusteeksi sanotaan, ettei kotimainen luomumaito kata kysyntää.

EU-Suomessa on totuttu yllätyksiin, ja S-ryhmän maitoratkaisu on taas yksi niitä. Maitoa jalostava Valio on saman pellervolaisen aatteen lapsia S-ryhmän kanssa. Siltä pohjalta olisi odottanut, että osuuskaupat lähtisivät vasta viime hädässä maidon hakuun ulkomailta. Kävikin päinvastoin.

On havaittu, että suomalaisetkin ovat jo halukkaita maksamaan hieman lisähintaa luomusta. Mielenkiintoista olisi vain tietää, maksetaanko lisä pelkän luomu-sanasta vai onko taustalla vakavampi pyrkimys luonnonmukaiseen elämänmenoon?

Ns. kestävän kehityksen näkökulmasta harvaanasutussa Suomessa tuotettu normaali kulutusmaito saattaa olla huomattavasti lähempänä ihannetta kuin teollistuneessa ja autoistuneessa Keski-Euroopassa tuotettu luomumaito.

Ruokakauppoja on moitittu, että ne ovat nostaneet suhteettomasti katteitaan alkutuotannon kustannuksella. Viime viikolla tähän arvosteluun yhtyi jopa EU:n maatalouskomissaari Dacian Ciolos Suomen-vierailullaan.

S-ryhmän maitoratkaisu ei edistä kaupan ja tuottajain suhteita, mutta kauppa tietysti ajattelee ensisijaisesti omaa menestystään. Saksalaisen luomumaidon avulla hillitään tehokkaasti kotimaisia tuottajia pyytämästä lisäsenttejä maidolleen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.