Luonnonvoimat ottivat jälleen kerran yliotteen

Japania perjantaina runnellut maanjäristys ja sitä seurannut tsunami osoittivat jälleen kerran, miten luonnonvoimat ottavat ainakin hetkellisesti yliotteen ihmisistä. Maanjäristykset ovat Japanissa tavallisia, ja niihin on varauduttu. Talot rakennetaan vahvoiksi, ja esimerkiksi maan ydinvoimalat on suojattu hyvin järistyksiä vastaan. Kun maanjäristys kuitenkin on riittävän voimakas, eivät suojaukset enää riitä.

Niinpä perjantaisen luonnonmullistuksen aineelliset vahingot nousevat käsittämättömän suuriksi. Tätä kirjoitettaessa vahinkojen laajuus ei vielä ollut selvillä. Niiden tarkka arviointi voidaan aloittaa vasta yöllä Suomen aikaa, kun aamu Japanissa koittaa. Alustavat arviot nousivat kuitenkin jo eilen satoihin miljooniin dollareihin.

Vertailukohtiakin on. Edellinen tuhoisa järistys koettiin Japanissa vuonna 1995. Koben järistyksen aineelliset vahingot olivat noin 100 miljardia dollaria. Alue ei vielä 15 vuodessa ole kyennyt kuromaan taloudellisesti umpeen järistyksen seurauksia. Nyt vahingot ja niistä johtuvat ongelmat ovat todennäköisesti moninkertaiset.

Japanin talous ei viime vuosina ole voinut hyvin, ja perjantain järistys hidastaa elpymistä. Koben järistyksen vaikutukset arvioitiin aikanaan 2,5 prosentiksi Japanin bruttokansantuotteesta. Nyt vaikutus on suurempi. Japani tarvitsee kansainvälistä apua jälleenrakentamisessa.

Vielä perjantai-iltana arviot ihmis- uhrien määrästä olivat summittaisia. Tsunami koetteli pahimmin Sendain rannikkokaupunkia, josta löydettiin 200-300 kuollutta. Mitä suurimmalla todennäköisyydellä kuolonuhrien määrä yksin Sendaissa on tätä suurempi. Illalla kateissa oli laiva, jossa oli noin sata matkustajaa.

Näytti kuitenkin siltä, että kuolleiden määrä jää selvästi pienemmäksi kuin Koben järistyksessä, joka surmasi yli 5 500 ihmistä. Japani on kehittynyt yhteiskunta, jossa järistykset eivät yleensäkään aiheuta yhtä laajamittaista inhimillistä hätää kuin kehittymättömissä maissa. Esimerkiksi Haitin maanjäristyksessä viime vuoden tammikuussa kuoli yli 220 000 ihmistä.

Illansuussa ulkoministeriöstä kerrottiin, että Japanissa oli tavoittamatta noin 400 suomalaista, joista sata oleskeli pahimmilla tuhoalueille. Ihmisten tavoittamista hankaloitti se, että puhelin- ja tekstiviestiyhteydet eivät toimineet kunnolla.

Illalla näytti myös siltä, että vahingot rajoittuivat pääosin vain Japaniin. Maanjäristyksen aiheuttama tsunamiaalto vaimeni, eikä ainakaan iltaan mennessä kerrottu, että se olisi pyyhkinyt joidenkin Tyynenmeren saarien yli niin kuin vielä päivällä pelättiin.

Edellisistä onnettomuuksista on myös opittu. Tsunamiin osataan tänä päivänä varautua paremmin kuin vielä runsaat viisi vuotta sitten. Ihmisiä varoitettiin ja heitä myös evakuoitiin oikeastaan koko Tyynenmeren alueella aina Yhdysvaltojen länsirannikkoa myöten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.