Luonto hellii, maailma koettelee

Maanviljelijöillä ei ole moittimista kevään eikä alkukesän säihin. Luonto on suorastaan hellinyt heitä kuten muitakin kansalaisia. Vuoden sato kasvaa ja kypsyy etuajassa, kun kesäkuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan poikkeuksellisen lämmin.

Tämän päivän viljelijät eivät elä kuitenkaan pelkästään luonnon ehdoilla. EU-Suomessa heidän ansioistaan tulee kolmannes tai jopa puolet erilaisina julkisina tukina, kun tuottajahinnat määräytyvät maailmanmarkkinahintojen mukaan.

Tänä vuonna elintarvikkeiden hinnat ovat olleet yleisesti nousussa maailmalla, mutta siitä on koitunut iloa lähinnä vain maidon- ja viljantuottajille. Sen sijaan sikatiloilla ja suurkanaloissa isäntien ja emäntien tunnelmat ovat aivan toisenlaiset, kun kova työ ja riskinotto tuottaa pelkkiä tappioita. Arvioidaan, että jopa joka kolmas kanala joudutaan sulkemaan kannattamattomana.

Pohjois-Savossa ja muualla Maito-Suomessa on viljelijäin tilanne siis tänään olennaisesti toinen kuin sikoihin ja kanoihin erikoistuneessa läntisessä Suomessa. Idällä ja lännellä on kuitenkin myös yhteisiä huolia, ja päällimmäisimpiä niistä sekä kansallisiin että EU-tukiin kohdistuvat uhat.

Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus joutuu säästämään melkein kaikesta, ja näin leikkauslistalla ovat myös kansalliset maataloustuet. Samaan aikaan valmistautuu myös Euroopan unioni omaan leikkausoperaatioonsa. EU-komissio esittää, että maataloustuet jäädytettäisiin nykyiselle tasolle vuoteen 2020 saakka.

EU:ta on leimattu monesti maatalouden tukijärjestelmäksi, kun sen budjetista on käytetty jopa puolet erilaisiin tuotanto- tai ympäristötukiin. Tällä vuosituhannella maatalouden osuutta on pienennetty tietoisesti niin, että budjetista menee nykyisellään 40 prosenttia maatalouden tuotantoedellytysten ylläpitämiseen. Jos komissio saa esityksensä läpi, osuus putoaa kuluvan vuosikymmenen lopulla kolmannekseen.

Joku lie sitä mieltä, että kolmanneskin on liikaa. EU:n viljelijöille tukien jäädyttäminen ei ole kuitenkaan pikku juttu, sillä laskelmien mukaan menetykset nousisivat peräti 50 miljardiin euroon.

Maataloustuottajain etujärjestö MTK tuntee viljelijäin arkitodellisuuden ja vastustaa sekä kansallisten että EU-tukien leikkauksia. Kansallisista tuista MTK joutuu käymään ankaraa kädenvääntöä hallituksen kanssa, mutta EU-tukiin liittyvissä huolissa molemmat ovat onneksi samalla puolella. EU-ministeri Alexander Stubbin mukaan hallitus puolustaa viimeiseen saakka itäisen ja pohjoisen Suomen alueellisia tukia. Jo aiemmin on kuultu myös europarlamentin enemmistön puoltavan nykyisten aluetukien säilyttämistä.

EU:n yhtenäisyys on tänään kovalla koetuksella Kreikasta alkaneen talouskriisin vuoksi. Maatalouspolitiikassa jäsenmaat löytänevät sentään vielä toisensa, kun kukin valtio haluaa turvata elintarviketuotantonsa kaikissa oloissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.