Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Kesäkuun alussa voimaan tulleessa kansallisen vieraslajiluettelon päivityksessä luetteloon lisättiin yhdeksän kasvia, muun muassa puutarhoissa suosittu kurtturuusu. Kiellettyjä lajeja ei saa tuoda maahan, pitää hallussa eikä kasvattaa. Kurtturuusun myyntikielto astui voimaan heti, ja kiinteistön omistajien on hävitettävä kasvustot pihoiltaan kolmen vuoden kuluessa.

Vieraslajeilla tarkoitetaan kasvi- ja eläinlajeja, jotka kulkeutuvat ihmisen myötävaikutuksella luontaisten esteiden, kuten merten ja vuoristojen ylitse. Käsitettä ei pidä sekoittaa tulokaslajeihin, jotka leviävät luonnossa luonnostaan. Esimerkiksi tarkoituksellisen puutarhatuonnin lisäksi tuholaislajeja kulkeutuu yhä enemmän tahattomasti, etenkin kasvavan tavaraliikenteen ja matkailun kylkiäisinä.

Suurin osa vieraslajeista tuhoutuu pian vieraassa ympäristössä, mutta harvat selviytyneet ovat sitäkin sitkeämpää tekoa. Luetteloon lisätyt kasvitkin tunnetaan aggressiivisina leviäjinä. Esimerkiksi kurtturuusu voi muodostaa hehtaarien levyisiä kasvustomattoja ja syrjäyttää tieltään alkuperäiskasvit vanhojen häiriköiden jättipalsamin ja jättiputken tapaan.

Vieraslajit aiheuttavat mittavia ekologisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja. Valitettavasti niiden kitkeminen luonnosta ei ole helppoa varsinkaan, jos toimeen ei ole ryhdytty ajoissa. Määrätietoinenkin hävittäminen voi kestää vuosia.

Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Terhi Ryttäri vinkkaa, että lupiineja kannattaa poimia tienpientareilta vaikka sylitolkulla juhannuskimppuihin (Yle 9.6.). Vähintä, mitä jokainen voi tehdä, on pidättäytyä hankkimasta vieraslajeja matkamuistoiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.