Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Kesäkuun alussa voimaan tulleessa kansallisen vieraslajiluettelon päivityksessä luetteloon lisättiin yhdeksän kasvia, muun muassa puutarhoissa suosittu kurtturuusu. Kiellettyjä lajeja ei saa tuoda maahan, pitää hallussa eikä kasvattaa. Kurtturuusun myyntikielto astui voimaan heti, ja kiinteistön omistajien on hävitettävä kasvustot pihoiltaan kolmen vuoden kuluessa.

Vieraslajeilla tarkoitetaan kasvi- ja eläinlajeja, jotka kulkeutuvat ihmisen myötävaikutuksella luontaisten esteiden, kuten merten ja vuoristojen ylitse. Käsitettä ei pidä sekoittaa tulokaslajeihin, jotka leviävät luonnossa luonnostaan. Esimerkiksi tarkoituksellisen puutarhatuonnin lisäksi tuholaislajeja kulkeutuu yhä enemmän tahattomasti, etenkin kasvavan tavaraliikenteen ja matkailun kylkiäisinä.

Suurin osa vieraslajeista tuhoutuu pian vieraassa ympäristössä, mutta harvat selviytyneet ovat sitäkin sitkeämpää tekoa. Luetteloon lisätyt kasvitkin tunnetaan aggressiivisina leviäjinä. Esimerkiksi kurtturuusu voi muodostaa hehtaarien levyisiä kasvustomattoja ja syrjäyttää tieltään alkuperäiskasvit vanhojen häiriköiden jättipalsamin ja jättiputken tapaan.

Vieraslajit aiheuttavat mittavia ekologisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja. Valitettavasti niiden kitkeminen luonnosta ei ole helppoa varsinkaan, jos toimeen ei ole ryhdytty ajoissa. Määrätietoinenkin hävittäminen voi kestää vuosia.

Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Terhi Ryttäri vinkkaa, että lupiineja kannattaa poimia tienpientareilta vaikka sylitolkulla juhannuskimppuihin (Yle 9.6.). Vähintä, mitä jokainen voi tehdä, on pidättäytyä hankkimasta vieraslajeja matkamuistoiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Uudet palapelit eivät saisi mutkistaa sote-uudistusta

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Kohtaa, kuuntele ja kannusta nuorta

Empatiakyvyn rajoja hakemassa

Tällä hetkellä ei ole keinoa korvata turvetta kokonaan

Tahko on mitä mainioin suunnistuskeskus

Jako kolmeen tai neljään

Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Talouden karu arki vähitellen valkenemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.