Luonto vaatii hoitoa

Metsähallituksen suunnitelmat luonto- ja virkistyspalvelujen karsimisesta ovat herättäneet huolta niin laitoksen henkilöstössä, luonnonsuojelijoissa kuin myös monessa itäsuomalaisessa kunnassa, joille luontomatkailusta on tullut hyvä leivän jatke.

Noin 60 työntekijän vähentämiseen saattaa hyvinkin löytyä ajankohtaisia taloudellisia perusteita. Kun säästää pitää, niin jostain on pakko tinkiä. Luontopalveluitaan metsähallitus pyörittää kuitenkin varsin rajallisella henkilöstöllä, joten pienikin karsinta johtaa merkittäviin seurauksiin.

Nopeat säästöt eivät voi olla valtion ylläpitämälle laitokselle ensisijainen tavoite tai itseisarvo tiukkoinakaan aikoina. Hyvä hallinto ei elä kädestä suuhun, vaan ottaa ratkaisuissaan huomioon myös menneisyyden ja tulevaisuuden: ihmiset tulevat ja menevät, mutta byrokratia on ikuista.

1980-luvulla tapahtunut ympäristöherätyksellä oli suuri vaikutus myös metsähallituksen ajatteluun ja toimiin. Uusien luonnonsuojelualueitten synty pakotti miettimään, miten kansalaiset pääsisivät nauttimaan luonnonrauhasta ilman, että se jättäisi pysyviä vaurioita ympäristöön. Miljoonainvestoinneilla rakennettiin erämaihin luontopolkujen, tuli- ja kalapaikkojen ja taukotupien verkosto, josta on ollut iloa tuhansille ja taas tuhansille ihmisille.

Tämä verkosto ei pysy kunnossa ilman hyvää hoitoa. Luontopalveluiden alasajo kustannussyistä johtaa väistämättä myös metsähallituksen ylläpitämien luontomatkailukohteitten ränsistymiseen. Yhteiskunnan vuosien varrella tekemät sijoitukset lahoavat ja rämettyvät, ja verkostoon sijoitetut miljoonat muuttuvat arvottomiksi. Se on yhteisten varojen tuhlausta ja ymmärtämättömyyttä päättävien viranomaisten taholta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.