Luonto vaatii hoitoa

Metsähallituksen suunnitelmat luonto- ja virkistyspalvelujen karsimisesta ovat herättäneet huolta niin laitoksen henkilöstössä, luonnonsuojelijoissa kuin myös monessa itäsuomalaisessa kunnassa, joille luontomatkailusta on tullut hyvä leivän jatke.

Noin 60 työntekijän vähentämiseen saattaa hyvinkin löytyä ajankohtaisia taloudellisia perusteita. Kun säästää pitää, niin jostain on pakko tinkiä. Luontopalveluitaan metsähallitus pyörittää kuitenkin varsin rajallisella henkilöstöllä, joten pienikin karsinta johtaa merkittäviin seurauksiin.

Nopeat säästöt eivät voi olla valtion ylläpitämälle laitokselle ensisijainen tavoite tai itseisarvo tiukkoinakaan aikoina. Hyvä hallinto ei elä kädestä suuhun, vaan ottaa ratkaisuissaan huomioon myös menneisyyden ja tulevaisuuden: ihmiset tulevat ja menevät, mutta byrokratia on ikuista.

1980-luvulla tapahtunut ympäristöherätyksellä oli suuri vaikutus myös metsähallituksen ajatteluun ja toimiin. Uusien luonnonsuojelualueitten synty pakotti miettimään, miten kansalaiset pääsisivät nauttimaan luonnonrauhasta ilman, että se jättäisi pysyviä vaurioita ympäristöön. Miljoonainvestoinneilla rakennettiin erämaihin luontopolkujen, tuli- ja kalapaikkojen ja taukotupien verkosto, josta on ollut iloa tuhansille ja taas tuhansille ihmisille.

Tämä verkosto ei pysy kunnossa ilman hyvää hoitoa. Luontopalveluiden alasajo kustannussyistä johtaa väistämättä myös metsähallituksen ylläpitämien luontomatkailukohteitten ränsistymiseen. Yhteiskunnan vuosien varrella tekemät sijoitukset lahoavat ja rämettyvät, ja verkostoon sijoitetut miljoonat muuttuvat arvottomiksi. Se on yhteisten varojen tuhlausta ja ymmärtämättömyyttä päättävien viranomaisten taholta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Koleus kurittaa liiketoimia ja siihen on sopeuduttava

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Mylläri Menocchion maailmankuva

Keskustan tilanne on vakava

Taloustaidosta ei ole omaksi oppiaineeksi

Talous asettaa reunaehtoja myös kirkkojen työlle

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.