Luonto vaatii hoitoa

Metsähallituksen suunnitelmat luonto- ja virkistyspalvelujen karsimisesta ovat herättäneet huolta niin laitoksen henkilöstössä, luonnonsuojelijoissa kuin myös monessa itäsuomalaisessa kunnassa, joille luontomatkailusta on tullut hyvä leivän jatke.

Noin 60 työntekijän vähentämiseen saattaa hyvinkin löytyä ajankohtaisia taloudellisia perusteita. Kun säästää pitää, niin jostain on pakko tinkiä. Luontopalveluitaan metsähallitus pyörittää kuitenkin varsin rajallisella henkilöstöllä, joten pienikin karsinta johtaa merkittäviin seurauksiin.

Nopeat säästöt eivät voi olla valtion ylläpitämälle laitokselle ensisijainen tavoite tai itseisarvo tiukkoinakaan aikoina. Hyvä hallinto ei elä kädestä suuhun, vaan ottaa ratkaisuissaan huomioon myös menneisyyden ja tulevaisuuden: ihmiset tulevat ja menevät, mutta byrokratia on ikuista.

1980-luvulla tapahtunut ympäristöherätyksellä oli suuri vaikutus myös metsähallituksen ajatteluun ja toimiin. Uusien luonnonsuojelualueitten synty pakotti miettimään, miten kansalaiset pääsisivät nauttimaan luonnonrauhasta ilman, että se jättäisi pysyviä vaurioita ympäristöön. Miljoonainvestoinneilla rakennettiin erämaihin luontopolkujen, tuli- ja kalapaikkojen ja taukotupien verkosto, josta on ollut iloa tuhansille ja taas tuhansille ihmisille.

Tämä verkosto ei pysy kunnossa ilman hyvää hoitoa. Luontopalveluiden alasajo kustannussyistä johtaa väistämättä myös metsähallituksen ylläpitämien luontomatkailukohteitten ränsistymiseen. Yhteiskunnan vuosien varrella tekemät sijoitukset lahoavat ja rämettyvät, ja verkostoon sijoitetut miljoonat muuttuvat arvottomiksi. Se on yhteisten varojen tuhlausta ja ymmärtämättömyyttä päättävien viranomaisten taholta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.