Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Tuulen voimakkuudesta riippuva tuulivoima ei yksin riitä täyttämään Suomen sähköntarvetta, mutta sillä on tärkeä osa hallituksen pyrkimyksessä hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Nykyinen noin kuuden terawattitunnin vuotuinen tuotanto kattaa noin 7 prosenttia maamme kokonaiskulutuksesta. Tuulivoima-ala pyrkii kuitenkin viisinkertaistamaan tuotannon vuoteen 2030 mennessä, jolloin osuus olisi jo kolmannes.

Vanhat ennakkoluulot eivät päde, sillä tuulisähkö on jo markkinaehtoista ja kannattavaa ilman tukia. Teknologian kehittyessä voimaloiden koko ja teho on kasvanut. Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston selvityksessä tuulivoima oli kaikkein halvin sähköntuotantomuoto.

Tuulivoiman vähitellen kiihtyvä voittokulku on kuitenkin ainakin sisämaassa uhattuna Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) joulukuisen päätöksen nojalla. KHO estää tuulivoimapuiston rakentamisen Kajaanin Murtomäkeen, koska osayleiskaavan selvitysten perusteella jäi huomattava epävarmuus siitä, kuinka merkittäviä haittoja tuulivoimalat aiheuttaisivat susille.

Vaikutusten epävarmuuteen nojaavassa perustelussa on syytä kiinnittää huomiota todistustaakkaan. Tuulivoimaloita ei kielletty, koska ne todistetusti uhkaisivat susikantaa, vaan suunnittelijoiden olisi pitänyt osoittaa, etteivät voimalat aiheuta merkittävää haittaa.

KHO:n mukaan alue on susien reviirin ydinaluetta ja laji on EU:ssa suojeltu. Päätöksen nojalla tuulivoimayhtiöillä on syytä toivoa hartaasti, ettei suden levinneisyysalue Suomessa laajene.

Tuulivoimaratkaisu on linjassa sen kanssa, että KHO päätti samoihin aikoihin hylätä Kuopion Sorsasaloon suunnitellun Finnpulpin havusellutehtaan ympäristölupahakemuksen. Molemmat päätökset pohjustavat Itä-Suomelle tulevaisuutta luontoreservaattina, jossa suurten teollisten hankkeiden toteuttaminen on joko erittäin hankalaa ja riskialtista tai mahdotonta. KHO:n linjauksista saa ja pitää käydä vakavaa yhteiskunnallista keskustelua. Alempien oikeusasteiden poikkeavat ratkaisut ja KHO:n äänestykset osoittavat, että laki on niin kuin tulkitsijat sen tulkitsevat. Arvot ja ideologiat ovat mukana kuten kaikessa inhimillisessä harkinnassa.

Susien ja tuulivoiman vastakkainasettelu muistuttaa hieman tragikoomisesti, että ympäristönsuojelussakin erilaiset hyvät tavoitteet voivat joutua ristiriitaan. Yksinkertaisia vastauk-
sia ei aina ole, vaan päätöksenteossa pitäisi pystyä hahmottamaan laajoja kokonaisuuksia, niin ihmisen kuin luonnon hyvinvoinninkin kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.