Luottamus katkolla

Iisalmen Luuniemen alueella on kehkeytynyt varsin erikoislaatuinen ristiriitatilanne. Kaupunginvaltuusto lupasi vuonna 2005 tontinluovutusehdoissa alueen omakotirakentajille, että alueelle rakennetaan korkeintaan kaksikerroksisia kerrostaloja.

Luovutusehtojen mukainen sopimussakko nostettiin korkealle: se on tontin kauppahinta kaksinkertaisena. Alueen asemakaavaa ei kuitenkaan muutettu vastaamaan luovutusehtoja.

Luuniemellä on nyt parikymmentä omakotitaloa ja kaupungin vuokrataloyhtiö Petterinkulma suunnittelee alueelle kolmikerroksisia kerrostaloja. Petterinkulma haluaisi aloittaa työt pian, sillä Asuntorahaston korkotuki, 10 000 euroa asuntoa kohti, on saatavissa vain, jos työt alkavat tänä vuonna.

Asukkaiden luottamus kaupunkiin sopimuskumppanina horjuu vakavasti. Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Antti Sarvela (kok.) myöntää, että virkamiehet ja poliitikot ovat yhdessä keittäneet kaikkien aikojen sopan, jonka aineksina ovat keskenään ristiriitaiset kaava ja tonttien luovutusehdot (Iisalmen Sanomat 1.7.).

Petterinkulma perustelee kolmikerroksisia taloja sillä, että kaksikerroksisten neliökustannukset olisivat nousseet liian korkeiksi.

Iisalmelaiset ratkaisevat pattitilanteensa tavallaan. Petetty luottamus korjaantuu hitaasti. Jos kunta osoittautuu sopimuskumppanina epäluotettavaksi, on menetetty todella paljon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.