Luottamus koetuksella

Maan poliittisen elämän on vallannut koleista keleistä perinteinen kesäraukeus.

Paavo Väyrynen yritti tuoda päivänä muutamana hieman dramatiikkaa ehdottamalla venäläisrekoille kauttakulkumaksuja vastineeksi venäläisten perimille puutulleille. Yritys vaiennettiin, ennenkuin päivä oli kunnolla ehtinyt laskeutua iltaan.

Ensimmäisenä Väyrysen tyrmäsi metsäteollisuus, jonka asiaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri oli kaikessa hyväntahtoisuudessaan ajavinaan. Aiemmin hallitusta oli moitittu siitä, ettei se tee mitään puutullien estämiseksi. Kun hallitus tarttui toimeen, meni pieleen sekin.

Olisi kuvitellut metsäteollisuudella olevan sen verran suomalaiskansallista joukkuepelihenkeä, että se olisi asettunut julkisesti ministerin tueksi, vaikka sisimmässään olisi ollut kenties toista mieltä. Olisihan se ollut sivistyneitten tapojen mukaista.

Ehkä sivistys on liikaa vaadittua tämän päivän kovassa bisnesmaailmassa.

Pientä väreilyä on kesän poliittiseen hiljaiseloon tuonut Maaseudun Tulevaisuuden TNS Gallupilla teettämä tuhannen ihmisen mielipidemittaus, jossa perättiin poliitikkojen ja tiedotusvälineitten tämänhetkistä luotettavuutta.

Gallupin mukaan kansalaiset ovat menettäneet alkukesän vaalirahoituskohun seurauksena uskoaan sekä poliitikkoihin että tiedotusvälineisiin.

Aiemmin niin suositun pääministerin arvosana on pudonnut 6,5:een. Kokoomus pääsi vaalirahasotkuista kuin koira veräjästä, mutta eipä ole puheenjohtaja Jyrki Kataisen arvosana kuin EKP:n viimeisimmän korkopäätöksen nostoprosentin verran parempi kuin keskustan Matti Vanhasen: 7-.

Saman seiska miikan on saanut SDP:n tuore kasvo Jutta Urpilainen, vaikka ei ole puheillaan vielä ehtinyt mainettaan pilaamaan. Pari päivää sitten Urpilainen aloitti koko maan kattavan puhekiertueen, jonka tulokset nähdään sitten syksymmällä.

Miksiköhän Urpilainen jättää kierroksellaan väliin Kuopion, vaikka kaupungissa oli aikanaan hänen mummolansa ja ukkilansa?

Jos on gallup tyly poliitikoille, niin ei siinä ole hurraamista toimittajillakaan.

Yleisradio, joka pani keskustan ryhmänjohtaja Timo Kallin haastattelullaan alulle koko vaalirahoituskohun, on saanut tiedotusvälineistä puhtaimmat paperit kansan silmissä. Iltapäivälehtiä ei ole koskaan pidetty kovin uskottavina, ja odotusten mukaisesti ne ovat saaneet kyselyssä vain kuusi miinuksen, siis hädin tuskin välttävän kouluarvosanan.

Gallupin yllättävin anti on, miten maan valtalehti Helsingin Sanomat on menettänyt luottamustaan tavallisen kansan keskuudessa. Erityisesti viljelijäväestö katsoo lehden poliittisen uutisoinnin vajonneen iltapäivälehtien tasolle.

Keskustassa elää vahvana epäily, että Helsingin Sanomat käy massiivista kampanjaa pääministeri Vanhasta ja keskustaa kohtaan vaalirahoituskohun varjolla. Maalaisten silmissä "Erkon lehti" on joutumassa maalaisten silmissä samanlaiseen myrskyn silmään kuin aikanaan "Reporadioksi" kutsuttu Yleisradio.

En usko salaliittoteorioihin.

Helsingin Sanomien poliittisen toimituksen ja ikääntyvien maalaisten ristiriidassa on pohjimmiltaan kyse ehkä sukupolvien näkemyseroista - kuten oli paljolti myös 60-luvun kulttuurikiistoissa. Nuoret tai korkeintaan keski-ikäiset läpiurbanisoituneet helsinkiläistoimittajat katsovat yksinkertaisesti maailmaa ja asioita jo ihan eri vinkkelistä kuin heidän maalaisserkkunsa ja heidän vanhempansa.

Ymmärrys kärsii ja katkeaa, kun ei ole enää yhteistä kokemus- ja arvopohjaa.

Maalaiset selvisivät sukupolvi sitten hengissä Reporadiosta, eikä Suomi sorru varmasti myöskään nyt Helsingin Sanomien tai iltapäivälehtien uutisointityylin vuoksi.

Ihmisille on annettu aivot sitä varten, että he käyttävät niitä. Tämä pitäisi lehtiä ja muita tiedotusvälineitä seuratessa muistaa. Viisas ei juokse joka tuulen mukana, vaan kasvattaa itselleen niin lujat juuret, että kestää pahimpienkin myrskyjen yli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.