Luottamus poliisiin on kyettävä säilyttämään

Suomalaisten valtaosa luottaa edelleen poliisiin, vaikka luottamusta onkin viime aikoina kovasti koeteltu. On yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeää, että luottamus kyetään säilyttämään.

Siksi Helsingin käräjäoikeudessa alkanut virkarikosoikeudenkäynti ei ole mikä tahansa juttu. Syytettyinä on entisiä ja nykyisiä poliisijohtajia. Oikeus selvittää, löivätkö he laimin velvollisuutensa valvoa Helsingin huumepoliisin tapaa toimia tietolähteidensä kanssa.

Helsingin Sanomissa julkaistu (17.8) analyysi jutun esitutkintapöytäkirjasta on masentavaa luettavaa. Toimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi ovat oikeassa, kun he kirjoittavat, että ”kokonaisuus piirtää pelottavan kuvan muutaman vuoden takaisesta poliisiorganisaatiosta”.

Esitutkinnassa syytetyt eivät tiedä, eivät muista, eivätkä osaa vastata. Syytettyjen kertomukset ja vastaukset johtuvat luonnollisesti suurelta osin juuri siitä, että he ovat syytettyjä. Syytetyille on usein edullista, että he eivät tiedä eivätkä muista. Esitutkinnassa se on heidän oikeutensa. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Pöytäkirjasta välittyy kuitenkin selvästi se, että korkeat poliisimiehet eivät ota vastuuta, vaan siirtelevät sitä toisilleen. Se kertoo joko laiskuudesta, välinpitämättömyydestä tai organisaation kyvyttömyydestä.

Syytetyistä osa väittää sitkeästi, että heille ei ole kerrottu epäkohdista, vaikka tosiasiat kielivät muusta. Syntyy vaikutelma, että epäkohtiin ei ole suhtauduttu vakavasti tai niihin ei jostakin muusta syystä ole puututtu.

Huono johtaminen tai vastuunpakoilu eivät ole rikoksia. Oikeus selvittää, ovatko johtajat syyllistyneet johonkin tuomittavaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Pihdit voisi pakata fiksumminkin

Mehevää noutopöytää seuraa kitkerä jälkiruoka

Vapauden ilot ja vastuut

Ai, että mikä kansallispuistoihin rinnastettava polkuverkosto Kuopion seudulta näyttäisi löytyvän

Korona ei ole vienyt intoa matkailla kotimaassa

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.