Luottamushenkilö on korvauksensa ansainnut

Kuopion kaupunginjohtajapeli on jo täydessä vauhdissa, vaikka nykyinen viranhaltija Petteri Paronen, 60, jää eläkkeelle vasta noin kolmen vuoden kuluttua (Savon Sanomat 1.4.).

Perinteiseen tapaan seuraajakysymyksen ratkaisuun on ladattu suuria odotuksia. Tällä kerralla keskusteluun on noussut myös ajatus siitä, että johtaville luottamushenkilöille maksettaisiin palkkaa kokouspalkkioiden lisäksi.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat keskustelleet jopa pormestarimalliin siirtymisestä, mutta se ei tunnu saavan kannatusta missään isossa puolueessa. Onkin ilmiselvää, että vaikutusvaltaisen paikan täyttämisestä syntyisi helposti ankaria valtakamppailuja. Hyvä havainto on sekin, että pormestariksi saattaisi nousta sellainen henkilö, joka ei kerta kaikkiaan suoriutuisi tehtävästä.

Onnistuakseen tehtävässään kaupunginjohtaja tarvitsee hyviä luottamushenkilöitä etenkin kaupunginhallitukseen. Siksi luottamustehtävistä on maksettava selvästi nykyistä parempia palkkioita.

Esimerkiksi Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja saa 9 000 euron vuosipalkkiota. Tänä vuonna 125 euron kokouspalkkio 43 kokouksesta kasvattaa palkkiopotin 14 375 euroon. Summaa voi pitää nimellisenä korvauksena, kun otetaan huomioon tehtävän vastuullisuus ja työllistävyys. Kukin kaupunginhallituksen puheenjohtaja tekee tehtävästä näköisensä. On määrittely- ja rajauskysymys, onko tehtävä kokoaikainen vai osa-aikainen.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla on siinä määrin puuhaa, että siitä maksettavaa 6 000 euron vuosipalkkiota ja 1 500 euron kokouspalkkioita voi pitää vähäisinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.