Luottamushenkilö on korvauksensa ansainnut

Kuopion kaupunginjohtajapeli on jo täydessä vauhdissa, vaikka nykyinen viranhaltija Petteri Paronen, 60, jää eläkkeelle vasta noin kolmen vuoden kuluttua (Savon Sanomat 1.4.).

Perinteiseen tapaan seuraajakysymyksen ratkaisuun on ladattu suuria odotuksia. Tällä kerralla keskusteluun on noussut myös ajatus siitä, että johtaville luottamushenkilöille maksettaisiin palkkaa kokouspalkkioiden lisäksi.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat keskustelleet jopa pormestarimalliin siirtymisestä, mutta se ei tunnu saavan kannatusta missään isossa puolueessa. Onkin ilmiselvää, että vaikutusvaltaisen paikan täyttämisestä syntyisi helposti ankaria valtakamppailuja. Hyvä havainto on sekin, että pormestariksi saattaisi nousta sellainen henkilö, joka ei kerta kaikkiaan suoriutuisi tehtävästä.

Onnistuakseen tehtävässään kaupunginjohtaja tarvitsee hyviä luottamushenkilöitä etenkin kaupunginhallitukseen. Siksi luottamustehtävistä on maksettava selvästi nykyistä parempia palkkioita.

Esimerkiksi Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja saa 9 000 euron vuosipalkkiota. Tänä vuonna 125 euron kokouspalkkio 43 kokouksesta kasvattaa palkkiopotin 14 375 euroon. Summaa voi pitää nimellisenä korvauksena, kun otetaan huomioon tehtävän vastuullisuus ja työllistävyys. Kukin kaupunginhallituksen puheenjohtaja tekee tehtävästä näköisensä. On määrittely- ja rajauskysymys, onko tehtävä kokoaikainen vai osa-aikainen.

Myös kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla on siinä määrin puuhaa, että siitä maksettavaa 6 000 euron vuosipalkkiota ja 1 500 euron kokouspalkkioita voi pitää vähäisinä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.