Luottamusta poliisiin ei pidä politisoida

Kohu kolmeen kansanedustajaan kohdistuvasta esitutkinnasta ohjautui kyseenalaisille poluille, kun perussuomalaisten puheenjohtaja kansanedustaja Jussi Halla-aho luonnehti kohua kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) osalta härskiksi politikoinniksi (Uusi Suomi 13.8.). Halla-ahon katsannossa tutkinnan tekee politikoinniksi se, että tutkinnanjohtaja rikoskomisario Pekka Hätönen on ollut vihreiden kuntavaaliehdokkaana.

Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio tarttui esille nostettuun moitteeseen. Pian poliisilaitos ilmoitti, että tutkinnanjohtaja ei itse tee ratkaisuja kansanedustajiin kohdistuvassa tutkinnassa. Selvisi myös, että Hätönen ei ole enää vihreiden jäsen, minkä seurauksena hän jatkoi tutkinnanjohtajana.

Muutama vuosi sitten tehdyn kyselytutkimuksen mukaan puoluekantansa kertoneista poliiseista perussuomalaisten kannattajia oli eniten, peräti 28 prosenttia, keskustalaisia 25 prosenttia, kokoomuslaisia 23 prosenttia, SDP:n kannattajia 10 prosenttia, vihreiden kannattajia viisi ja vasemmistoliiton kolme prosenttia. Toisin sanoen kyselyn perusteella ennemminkin vihreillä ja vasemmiston kannattajilla voisi olla sanottavaa esitutkinnoista.

Rikoslaki rajoittaa sotilaiden poliittisia oikeuksia. Ammattisotilaat eivät voi kuulua puolueeseen tai puoluepoliittista toimintaa harjoittavaan tai tukevaan yhdistykseen (Ruotuväki 10.3.2016).

Poliisin poliittisia oikeuksia ei ole tarpeen rajoittaa, mutta ohjeistusta kohua vastaavien tilanteiden varalta on selvästikin syytä pohtia. Poliitikkojen sopisi puolestaan varoa, etteivät politisoi luottamusta poliisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Ylipainosta ei varoitella suotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.