Luottamusta poliisiin ei pidä politisoida

Kohu kolmeen kansanedustajaan kohdistuvasta esitutkinnasta ohjautui kyseenalaisille poluille, kun perussuomalaisten puheenjohtaja kansanedustaja Jussi Halla-aho luonnehti kohua kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) osalta härskiksi politikoinniksi (Uusi Suomi 13.8.). Halla-ahon katsannossa tutkinnan tekee politikoinniksi se, että tutkinnanjohtaja rikoskomisario Pekka Hätönen on ollut vihreiden kuntavaaliehdokkaana.

Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio tarttui esille nostettuun moitteeseen. Pian poliisilaitos ilmoitti, että tutkinnanjohtaja ei itse tee ratkaisuja kansanedustajiin kohdistuvassa tutkinnassa. Selvisi myös, että Hätönen ei ole enää vihreiden jäsen, minkä seurauksena hän jatkoi tutkinnanjohtajana.

Muutama vuosi sitten tehdyn kyselytutkimuksen mukaan puoluekantansa kertoneista poliiseista perussuomalaisten kannattajia oli eniten, peräti 28 prosenttia, keskustalaisia 25 prosenttia, kokoomuslaisia 23 prosenttia, SDP:n kannattajia 10 prosenttia, vihreiden kannattajia viisi ja vasemmistoliiton kolme prosenttia. Toisin sanoen kyselyn perusteella ennemminkin vihreillä ja vasemmiston kannattajilla voisi olla sanottavaa esitutkinnoista.

Rikoslaki rajoittaa sotilaiden poliittisia oikeuksia. Ammattisotilaat eivät voi kuulua puolueeseen tai puoluepoliittista toimintaa harjoittavaan tai tukevaan yhdistykseen (Ruotuväki 10.3.2016).

Poliisin poliittisia oikeuksia ei ole tarpeen rajoittaa, mutta ohjeistusta kohua vastaavien tilanteiden varalta on selvästikin syytä pohtia. Poliitikkojen sopisi puolestaan varoa, etteivät politisoi luottamusta poliisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.