Luovuutta talouteen

Luova talous on vähitellen vakiinnuttanut asemansa käsitteenä, ja mikä parasta, talouden alana, jonka kehityksessä nähdään potentiaalia talouden kasvulle ja hyvinvoinnille.

Suomi ja koko läntinen Eurooppa on siirtynyt jälkiteolliseen aikakauteen, jossa kansantalouden kasvua on haettava perinteisten teollisuuden alojen lisäksi uusilta tuotannon alueilta. Luovan talouden ilmiöistä meille suomalaisille on tullut tutuksi peliteollisuuden lippulaivat vihaisine lintuineen, mutta luovaan talouteen kuuluu paljon muutakin.

Luova talous voi antaa vanhoille tuotannon aloille uuden tarkastelunäkökulman. Parhaiten tunnetaan teollisen muotoilun tuoma lisäarvo tuotteelle. Muotoilu voi antaa lisää arvoa myös erilaisille palveluille. Palvelumuotoilu on tuotekehittelyn konsepti, jossa asiakas otetaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa kehittämään palvelua.

Onnistuneista palvelumuotoilun projekteista on hyviä esimerkkejä julkisten palveluiden kehittämisessä.

Valitettavan usein katsomme palveluita asiantuntijan ja viranomaisen näkökulmasta. Haluamme usein tuottaa palvelun sellaisena, kuin se meistä on oikein, kuulematta asiakasta, joka palvelun saa. Tässä meillä on paljon opittavaa esimerkiksi muista Pohjoismaista ja angloamerikkalaisesta maailmasta.

Luovuus tulisi ottaa vakavasti kaikkien alojen kehittämisessä. Sitä ei voi eristää vain luoviin aloihin. Moni perinteisempi tuotannonala nikottelee kansainvälisen kilpailun kiristyessä.

Vanhoilla keinoilla ei enää pärjätä ja tuotannon kannattavuus on tiukoilla. On liian helppo ratkaisu nostaa kädet pystyyn ja ajaa tuotanto alas.

Koneen hissiteollisuus on hyvä esimerkki luovuudesta. Millä todennäköisyydellä lättänämaan matala rakennuskanta olisi poikinut maailmanlaajuisen tuotannon, ellei omistajilla olisi ollut kaukonäköisyyttä ja luovuutta.

Ratkaisu oli tuotteeseen kytketty palvelutuotanto. Tämä on edelleen toimiva ratkaisu monille tuotannonalueille – ei myydä vain tuoteta, vaan palvelua.

Suomen tulevaisuus on palveluiden kehittämisessä. Riippuvuus viennistä heilauttelee kansantalouttamme julmasti, joten se on saatava kuriin elinkeinoelämän muutoksella.

Teollisuuden jalostusastetta ja palvelutuotantoa on kehitettävä nykyistä määrätietoisemmin. Kyse on siitä, että viennillä saatu raha on saatava kiertämään ja rikastuttamaan maatamme nykyistä laajemmin. Koulutettu väki tarvitsee mielekästä työtä.

Myös matkailu tulee nähdä vientiteollisuutena. Siinäkään ei riitä vanhoilla eväillä toimiminen.

Tarvitaan monialaista yhteistyötä matkailuelinkeinon palveluiden kehittämiseen. Tarvitsemme myös uudenlaisia rahoituselementtejä tuotekehityksen ja uusien yritysten riskirahoituksen turvaamiseksi.

Uusi vuosi tarjoaa paljon haasteita ja työtä. Se on hyvä asia. Sitä ennen vietetään rentouttavaa joulunaikaa.

Kirjoittaja on Kuopion kaupungin palvelualuejohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.