Luu käteen tuottajalle

Popsitaanko suomalaisten joulupöydissä myös tulevina aikoina kotimaista possua, vai pitääkö totuttautua siihen ajatukseen, että perinteinen joulutunnelma syntyy myös ulkomailta hankitun halvan kinkun avulla?

Kaikenlaisia asioita sitä joutuu pohtimaan kukkeimman kesän keskellä, kun kotimaiset lihakarjan kasvattajat ovat ajautumassa ylivoimaisiin taloudellisiin vaikeuksiin.

Halvat maailmanmarkkinahinnat eivät ahdista vain sian- tai naudanlihan tuottajia, joitten mielestä kotimaiset teurastamot maksavat alihintaa kansainväliseen tarjontaan vedoten. Pienenä yllätyksenä tuli viikolla tieto, että lihan halpuus aiheuttaa ongelmia myös teurastamolle. HK Scan, joka Atrian kanssa hallitsee kotimaan markkinoita, antoi loppuviikosta jo tulosvaroituksen ja kertoi pohtivansa työväkensä lomauttamista. Tuottajain kertoman mukaan myös Atria on taas laskemassa kilohintaa parilla sentillä.

Hyvä ei ole siis mitenkään... Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila kutsui alkuviikosta koolle hätäkokouksen kotimaisen lihantuotannon turvaamiseksi, mutta välittömiä ratkaisuja eivät tuottajat, teollisuus tai valtiovalta heti keksineet. Perinteiseen tapaan asetettiin kuitenkin työryhmä selvittämään asioita. Sen pitäisi kyetä työskentelemään tavallista tehokkaammin ja ripeämmin, mikäli lisävaurioita enää tulisi.

Lihamarkkinoiden tilanne on ylipäätään hyvin eriskummallinen ja jopa ristiriitainen. Yleisesti puhutaan kautta maapallon, miten ruuan hinta on kallistunut rajusti viime aikoina niin, että se on jopa johtamassa ihmiskunnan köyhimmät uuteen nälkäkatastrofiin. Viljan ja maitotuotteitten hinta on kyllä noussutkin. Jostain syystä liha on jäänyt korotusten ulkopuolelle, vaikka rehu-, energia- ja lannoitekustannusten raju kallistuminen ovat nostaneet tuntuvasti tuotantokustannuksia.

Kun tuottajahinta ei kata enää kustannuksia, monetkin sikalat ovat tänä kesänä tyhjillään ja ottavat uudet porsaat kasvamaan vasta syksyllä joulusesonkia varten. Sikaloiden pitäminen tyhjänä on puolestaan pannut elämän sekaisin porsastuotantoon keskittyneillä tiloilla.

Kotimainen peruslihan hinta on tällä hetkellä pohjalukemissa. Tuottajan saama reilu euro lihakilosta on naurettavan alhainen verrattuna moniin muihin ruokakuluihin.

Suomalaiset olisivat todennäköisesti valmiita maksamaan tuottajille parempaa hintaa, jos se olisi käytännössä mahdollista. Tuotantoketjussa on kuitenkin hyvin paljon erilaisia välikäsiä - teollisuutta, välittäjiä ja kauppaa - jotka haluavat ottaa oman hyötynsä ja tietysti mahdollisimman suurena. Ketjussa alimpana oleva tuottaja on aina se, jolle jää sananmukaisesti vain luu käteen.

Maailmankaupan vapauttamisessa suomalaisten ei tarvitse olla mallioppilaita. Kansakunnalla on myös asioita, joissa oman suun pitää olla lähimpänä. Kotimaassa tuotettu ruoka on niistä ensimmäisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.