Luxemburg näyttää mallia

Piskuinen pankkiirivaltio Luxemburg ei pääse ylpeilemään pinta-alallaan tai väkimäärällään, mutta suvaitsevaisuudessa se näyttää esimerkkiä koko maailmalle.

Viime kesänä maan parlamentissa hyväksyttiin sukupuolineutraali avioliittolaki. Ensimmäisten joukossa lakia hyödynsi maan pääministeri Xavier Bettel, joka on avioitunut miesystävänsä Gauthier Destenayn kanssa. Bettel on ensimmäinen EU-maan johtaja, joka solmii avioliiton samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa.

Ei ole sattumaa, että historiallinen vihkiuutinen tulee Luxemburgin kaltaisesta korkean elintason ja koulutustason maasta. Esimerkiksi kaupunkitutkija Richard Floridan mukaan seksuaalivähemmistöjen suvaitsemisella on suora yhteys yhteiskunnan innovatiivisuuteen, teknologiseen kehitykseen ja talouskasvuun.

Teoria pätee myös Suomeen korkean osaamisen maana. Merkittävä osa suomalaisista oli valmis hyväksymään homoseksuaalisen presidenttiparin edellisissä vaaleissa. Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin meillä viime vuonna.

Tieto Bettelin avioliitosta ei ollut sensaatio, mikä osaltaan kertoo vahvasta eurooppalaisesta arvopohjasta. Ihannemaailmassa tasa-arvo on arkipäiväinen itsestäänselvyys, joka menettää vähitellen uutisarvonsa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.