Luxemburg näyttää mallia

Piskuinen pankkiirivaltio Luxemburg ei pääse ylpeilemään pinta-alallaan tai väkimäärällään, mutta suvaitsevaisuudessa se näyttää esimerkkiä koko maailmalle.

Viime kesänä maan parlamentissa hyväksyttiin sukupuolineutraali avioliittolaki. Ensimmäisten joukossa lakia hyödynsi maan pääministeri Xavier Bettel, joka on avioitunut miesystävänsä Gauthier Destenayn kanssa. Bettel on ensimmäinen EU-maan johtaja, joka solmii avioliiton samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa.

Ei ole sattumaa, että historiallinen vihkiuutinen tulee Luxemburgin kaltaisesta korkean elintason ja koulutustason maasta. Esimerkiksi kaupunkitutkija Richard Floridan mukaan seksuaalivähemmistöjen suvaitsemisella on suora yhteys yhteiskunnan innovatiivisuuteen, teknologiseen kehitykseen ja talouskasvuun.

Teoria pätee myös Suomeen korkean osaamisen maana. Merkittävä osa suomalaisista oli valmis hyväksymään homoseksuaalisen presidenttiparin edellisissä vaaleissa. Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin meillä viime vuonna.

Tieto Bettelin avioliitosta ei ollut sensaatio, mikä osaltaan kertoo vahvasta eurooppalaisesta arvopohjasta. Ihannemaailmassa tasa-arvo on arkipäiväinen itsestäänselvyys, joka menettää vähitellen uutisarvonsa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.