Lyödään Sibeliuksella

Perussuomalaisia ei ole totuttu mieltämään erityisenä kulttuuripuolueena. Kun he nyt ovat kuitenkin ottaneet kantaa myös suomalaisen kulttuurin tilaan ja tulevaisuuteen uudessa vaaliohjelmassaan, on käynyt välittömästi ilmi, että oikeastaan puolueen olisi viisainta pysytellä erossa korkeamman taiteen asioista myös nyt ja vastaisuudessa.

Vaaliohjelmassaan perussuomalaiset ovat ottaneet kulttuurin tukimiehikseen kolme nimeltä mainittua kansallista suurmiestä: taidemaalarit Aksel Gallen-Kallelan ja Albert Edelfeltin sekä säveltäjä Jean Sibeliuksen. He ovat puolueen mielestä osoittaneet, mikä on todellista suomalaista kulttuuria ja valittavat, että tämän päivän suomalaiset eivät saa riittävästi tietoa heidän merkityksestään.

Gallen-Kallelaan, Edelfeltiin ja Sibeliukseen liittyy paljon sitä, mitä me suomalaisuudella ymmärrämme. Mutta puhtaan suomalaisen kansallismielisyyden esimerkkihenkilöiksi he ovat aika kehno valinta. Kaikki kolme suurta olivat myös aikansa suuria kosmopoliitteja. Edelfelt haki maalarinoppinsa suoraan Ranskasta. Gallen-Kallela sai voimakkaita vaikutteita matkallaan Afrikkaan. Entäpä Sibelius, Finlandian ja Karelia-sarjan mestarillinen säveltäjä? Kyllä hän haki oppinsa Keski-Euroopasta ja eri toten sen saksalaiselta kielialueelta.

Ihme, etteivät perussuomalaiset laittaneet listalleen Eino Leinoa, kansallisrunoilijaa. Berliinin ja Rooman koulu ne olivat hänenkin parhaat koulunsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.