Lyönti lähtee geeneistä?

Suomi on läntisen Euroopan väkivaltaisimpia maita. Esimerkiksi muihin pohjoismaihin verrattuna väkivaltarikosten määrä on vuosittain kaksin-kolminkertainen naapureihin verrattuna. Harvaa lohduttanee tieto, että Venäjällä ihmisiä murjotaan hengiltä vielä meitäkin runsaammin.

Ruotsinkielisten Hufvudstadsbladetissa pohdittiin taannoin, suojaako ruotsin kieli ihmisiä väkivallalta? Tilastojen mukaan tämä on hyvinkin mahdollista, sillä ruotsinkielisissä kunnissa väkivaltarikoksia kirjataan hyvin vähän. Esimerkiksi Ahvenanmaalla ei ole tapahtunut vuosiin yhtään henkirikosta.

Kieltä enemmän lienee kuitenkin vaikutusta maantieteellä. Itä- ja Pohjois-Suomessa väkivalta on selvästi yleisempää kuin lännessä ja etelässä, jos viime vuosien surulliset koulusurmat puhdistetaan tilastoista.

Alueellisten erojen syyt löytyvät tutkijain mukaan osittain geeneistä. Väkivallanteot tehdään yleensä humalatilassa, ja idän ja pohjoisen ihmisiin viina vaikuttaa eri lailla kuin lännen ja etelän. Aivojen alhainen seratoniinin tuotanto yhtyneenä matalaan verensokeriin ovat kohtalokas yhdistelmä, joka päihtymyksen tilassa purkautuu näkyviin järjettömänä käyttäytymisenä ja raivonpurkauksina.

Vaarallinen geeniperintö ei tietenkään oikeuta ketään savolaista, karjalaista, kainuulaista ja lappilaista käymään humalassa toisten hengen päälle. Jos joku havaitsee muuttuvansa viinasta vaaralliseksi, hänellä on vaihtoehto: pysyä raittiina.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.