Lyöty, vainottu – suojeltu?

Nainen käveli keskisuuren suomalaiskaupungin torilla myöhään viikonloppuiltana. Vastaan käveli tuntematon mies, joka löi naista kasvoihin. Järkytyksestä selvittyään nainen soitti poliisille ja mies passitettiin putkaan.

Hieman myöhemmin poliisi kysyi naiselta tämän saamista vammoista. Koska naama ei ollut verillä, poliisi piti tapausta lievänä pahoinpitelynä, josta rangaistaan sakolla. Poliisi tahtoi tietää, vaatiiko nainen miehelle sakkoa.

Kyllä vaatii.

Muutama päivä nyrkiniskun jälkeen nainen sai pahoinpitelijältään tekstiviestin. Tämä pyyteli kovasti anteeksi tekoaan, mutta nainen oli lähinnä kauhuissaan: miten mies oli saanut hänen numeronsa? Entä jos kyseessä olisi sekopää, joka alkaa vainota?

 

Esitutkintapöytäkirjan lisäksi uhrin eli asianomistajan nimi voi käydä ilmi sakkolapusta. Jos uhri ei halua nimensä joutuvan epäillyn tietoon, hän voi vaatia, ettei sitä julkisteta. Tätä poliisi ei naiselle kertonut, kuten kuuluisi. Poliisi ei kuitenkaan ole velvollinen salaamaan nimeä.

Jos uhrilla on harvinainen nimi, ei hänen yhteystietojensa selvittäminen ole kovin vaikeaa.

Aamulehti kertoi viime viikolla, että jo 11000 suomalaista on salannut osoitteensa ja kotipaikkansa turvakiellolla. Kielto voidaan myöntää henkilölle, jolla on perusteltu syy epäillä oman tai perheensä turvallisuuden olevan uhattuna.

 

Alussa kuvattu tapaus on tosi, mutta poikkeuksellinen. Useimmiten väkivallan tekijä on uhrille tuttu entuudestaan, ja lähisuhdeväkivalta – niin fyysinen kuin henkinenkin – voi nakertaa ikuiset arvet.

Tuntemattoman pahoinpitelijän yhteydenotto jäi yhteen viestiin, mutta aina näin ei käy. Esimerkiksi erotilanteessa toinen osapuoli saattaa ryhtyä vainoamaan, eikä uhri ole voinut asialle juuri mitään.

Eduskunnassa on vireillä lakialoite vainoamisen kriminalisoimiseksi. Lausuntokierros sananvapausrikoksia, vainoamista ja viestintärauhan rikkomista koskevasta oikeusministeriön mietinnöstä päättyi elokuussa. 37 lausunnonantajasta 23 kannatti vainoamisen kriminalisointia.

Yksi kannattaneista oli ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto, joka on nostanut naisiin kohdistuvan väkivallan teemakseen kuntavaalien alla. Järjestö huomauttaa (Amnesty-lehti 3/2012), että Suomessa vain seitsemän kuntaa on varannut budjettirahoitusta perhe- ja lähisuhdeväkivallan vastaisten toimintaohjelmien toteuttamiseen.

Positiivinen esimerkki tulee Mikkelistä: viime syksystä lähtien kaupunki on kustantanut hälytysjärjestelmän vainoamisen uhriksi joutuneille. Taustalla on kansalaisaloite.

 

Pohjois-Savon poliisilla oli 961 kotihälytys- tai perheväkivaltatehtävää vuonna 2009 ja vuotta myöhemmin 1012. Viime vuonna näiden tehtävien määrä nousi edellisvuodesta 19 prosenttia. Myös kuluvan vuoden ennakkotiedot povaavat kasvua.

Kuten Kuopion kaupungin turvallisuussuunnitelmassa 2012–2015 todetaan, kehitys on huolestuttava.

Amnestyn mukaan Suomessa on turvakotipaikkoja alle Euroopan neuvoston suositusten ja raiskauskriisikeskuksia vain murto-osa suosituksista. Kuopiossa vastuuta on jaettu niin, että väkivaltatilanteissa Kuopion kriisikeskus huolehtii lapsettomista ja heistä, joilla on täysi-ikäisiä lapsia.

Jos avuntarvitsijalla on alaikäisiä lapsia, hän voi hakeutua Kuopion perhekriisiyksikköön. Yksikön asiakkaat ovat enimmäkseen Kuopion seudulta, mutta yksikkö ottaa vastaan myös muualta maakunnasta tulevia.

Toinen asia on, jaksaako ja pystyykö maakunnan laitamilla asuva ihminen pyytämään kotikunnaltaan ostosopimusta ja raahautumaan sen turvin Kuopioon saakka.

Kunnilla on siis vielä työnsarkaa.

 

Kirjoittaja on Savon Sanomien verkkotoimittaja.

 

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.