Mäkihyppykin kuuluu Puijon urheilulaaksoon

Haave Kuopion Puijon mäen juurella sijaitsevasta täyden palvelun urheilulaaksosta on askeleen lähempänä toteutumistaan, kun Puijo Areena -hanke etenee. Monitoimihalli on saanut maaliskuun alussa lainvoimaisen rakennusluvan. Investointipäätös on luvassa keväämmällä, kun kymmenen miljoonan euron rahoitus varmistuu (SS 23.3.).

Areena on julkisen ja yksityisen rahan yhteishanke. Sijoitus on kannattava kaupungillekin, sillä halli piristää niin liikuntapalveluja kuin Puijon alueen elinvoimaisuutta.

Monitoimihalli palvelee ainakin lentopalloa ja salibandya sekä voimistelu- ja kamppailulajeja. Harrastajien ja urheilijoiden olosuhteet paranevat kertaheitolla. Mikä tärkeintä, isointa liikuntasalia kiertää kunnollinen katsomorakenne, joka mahdollistaa kaupalliset kilpailutapahtumat. Esimerkiksi Kuopio-hallin muutoin toimivat rakenteet eivät vastaa enää nykypäivän yleisötapahtumien tarpeita.

Alueen pitkäjänteisessä kehittämisessä Areenan pitäisi olla vasta alkua. Puijon urheilulaakson yleissuunnitelma sisältää varaukset muun muassa hotellille ja ampumahiihtostadionille. Talvisin harrastajia ilahduttaisi esimerkiksi luistelurata, kesäisin skeittipuisto ja bmx-rata. Pääasia on, että suunnitelma etenee, vaikka askel kerrallaan, eikä perusteellinen suunnittelutyö hautaudu arkistoon.

Kovin toisenlaista henkeä on ilmassa suhteessa alueen huomattavimpaan rakennelmaan. Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Pekka Kantanen (kok.) lausuu Ylelle (22.3.), että päättäjät joutuvat esittämään itselleen kysymyksen suurmäen purkamisesta. Ajatus lähtee siitä, että mäkeä käytettiin viime vuonna vajaat 300 tuntia, kun koko alueen ylläpito- ja korjauskustannukset olivat kaupungille noin 330 000 euroa. Rinteessä harjoitteli kolmisenkymmentä Puijon hiihtoseuran hyppääjää.

Yhtälö on numeroina yksinkertainen, mutta näin suoraviivaisesti ei jyräämistä voitane perustella. Hyppyrimäet ovat Puijon tornin kyljessä Kuopion kuuluisimpia maamerkkejä, jotka tunnistetaan aiempien maailmancup-kisojen ansiosta Keski-Euroopassa asti. Niihin sisältyy paitsi kaupunkikuvallisia ja symboliarvoja, myös arvokasta kulttuurihistoriaa.

Mäkihypyssä harrastajien vähyys ei ole uusi asia – sen perusteella hyppyreitä ei olisi koskaan rakennettu. Mäkihyppy ei ole koko kansan urheilulaji, vaikka se aiemmin keräsikin nykyistä enemmän yleisöä.

Kaupunginhallitus itse teki toissa vuonna päätöksen, ettei maailmancupia enää haeta edes yhdistetyn kisoihin. Kiinnostus talvilajeja kohtaan ei maailmalla kuitenkaan ole hiipumaan päin. Myös Suomessa mäkihypyn suosion paluu voi olla kiinni vain yhdestä huippuyksilöstä.

Mäen ja montun olosuhteiden alasajo olisi lyhytnäköistä. Kuopio on saanut valtakunnallisestikin kyseenalaista mainetta vanhoihin rakennuksiin kohdistuvalla purkamisvimmalla. Puijolla voidaan oppia aiemmista virheistä ja säilyttää merkittävää rakennusperintöä uuden lomassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.