Mököttäjä löytyi

Turunmaan saaristossa sattui viime maanantain ja tiistain välisenä yönä erikoinen etsintäoperaatio (Helsingin Sanomat 18.7.). Vaimo hälytti perheriidan päätteeksi poliisin ja pelastuslaitoksen paikalle siksi, että toran toinen osapuoli - aviomies - oli yllättäen kadonnut. Kaksi poliisipartiota ja helikopteri etsivät miestä yön tunteina.

Etsijät huhuilivat kadonnutta niin pihapiirissä kuin lähiseudun maastossa. Mies löytyikin myöhemmin piharakennuksesta, jonne hän oli perheriidan päätteeksi siirtynyt murjottamaan. Hän ei vastannut etsijöiden huutoihin ja huhuiluihin, vaan lymyili piilossa tuntikausia. Mies oli löydettäessä ulkoisesti hyvässä kunnossa.

Tapauksen yleisempi kiinnostavuus piilee siinä, ettei pariskunnalta veloitettu etsintäpartioiden ja helikopterin kuluja. Niiden kokonaissumma oli lähes 600 euroa. Asiaa selvitettiin sisäministeriön poliisiosastolla. Ministeriön mukaan ei löydy pykälää, jonka perusteella korvausvastuu voitaisiin sälyttää kadoksissa olleen miehen tai apua hälyttäneen naisen kontolle. Viulut maksaa näin ollen valtio. Tilanne olisi ollut toinen, jos mies itse olisi hälyttänyt apua ja pysynyt piilossa.

Oikeusoppineilla voisi olla tapauksessa pohdittavaa. Yksi näkökulma on, että mies on saattanut olla riidasta henkisesti niin uupunut, ettei kyennyt vastaamaan etsijöiden huutoihin. Toisaalta on sekin mahdollisuus, että mies on ollut kiusallaan hiljaa. Tässä tapauksessa hänelle voitaisiin - ainakin maalaisjärjellä arvioituna - määrätä sakot ilkivallasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.