Mököttäjä löytyi

Turunmaan saaristossa sattui viime maanantain ja tiistain välisenä yönä erikoinen etsintäoperaatio (Helsingin Sanomat 18.7.). Vaimo hälytti perheriidan päätteeksi poliisin ja pelastuslaitoksen paikalle siksi, että toran toinen osapuoli - aviomies - oli yllättäen kadonnut. Kaksi poliisipartiota ja helikopteri etsivät miestä yön tunteina.

Etsijät huhuilivat kadonnutta niin pihapiirissä kuin lähiseudun maastossa. Mies löytyikin myöhemmin piharakennuksesta, jonne hän oli perheriidan päätteeksi siirtynyt murjottamaan. Hän ei vastannut etsijöiden huutoihin ja huhuiluihin, vaan lymyili piilossa tuntikausia. Mies oli löydettäessä ulkoisesti hyvässä kunnossa.

Tapauksen yleisempi kiinnostavuus piilee siinä, ettei pariskunnalta veloitettu etsintäpartioiden ja helikopterin kuluja. Niiden kokonaissumma oli lähes 600 euroa. Asiaa selvitettiin sisäministeriön poliisiosastolla. Ministeriön mukaan ei löydy pykälää, jonka perusteella korvausvastuu voitaisiin sälyttää kadoksissa olleen miehen tai apua hälyttäneen naisen kontolle. Viulut maksaa näin ollen valtio. Tilanne olisi ollut toinen, jos mies itse olisi hälyttänyt apua ja pysynyt piilossa.

Oikeusoppineilla voisi olla tapauksessa pohdittavaa. Yksi näkökulma on, että mies on saattanut olla riidasta henkisesti niin uupunut, ettei kyennyt vastaamaan etsijöiden huutoihin. Toisaalta on sekin mahdollisuus, että mies on ollut kiusallaan hiljaa. Tässä tapauksessa hänelle voitaisiin - ainakin maalaisjärjellä arvioituna - määrätä sakot ilkivallasta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.