Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Kuopio oli viime vuonna edellisvuoden tapaan niukasti Suomen mökkivaltaisin kunta ennen Mikkeliä. Molemmat maakuntien pääkaupungit olivat omilla tuhat­luvuillaan yli 10 000:lla kesämökillä. Viime vuosien kärkikaksikon sijoitusta selittävät pitkälti kaupunkien pinta-alaa laajentaneet kunta­liitokset. Maakunnista Etelä-Savo on toiseksi ja Pohjois-Savo vasta kahdeksanneksi mökkivaltaisin.

Kesämökkikauppa on viime vuosina vilkastunut suvantovaiheen jälkeen. Hinnat ovat laskeneet jo kahdeksan vuotta peräkkäin, minkä johdosta kysyntä ja tarjonta kohtaavat yhä paremmin. Haitari on valtava askeettisista lauta­mökeistä luksusvarusteltuihin uudisrakennuksiin. Kunnon lisäksi sijainti ja paikan luonnonkauneus vaikuttavat kauppojen syntyyn.

Tiedot mökkeilyn hiipumisesta saati loppumisesta ovat selvästi ennenaikaisia. Vapaa-ajan asuinrakennusten määrä jatkaa kasvuaan, vaikkakin hitaammin kuin kiivaimman rakennusbuumin aikoina 1970- ja 1980-luvulla. Aiempien selvitysten mukaan 20–40-vuotiaat eivät tunne yhtä suurta halua omistaa kesämökkiä kuin vanhempansa. Nuoria kiinnostavat enemmän vuokraaminen ja yhteisöomistus. Vapaa-ajankäyttö voi suuntautua kokonaan toisaalle, esimerkiksi matkusteluun.

Ruuhkavuosien kiireiden hellitettyä moni kuitenkin kaipaa luontoyhteyteen, jota voi toteuttaa mökillä. Tilastokeskuksen mukaan uusien vapaa-ajanasuntojen omistajien keski-ikä oli viime vuonna 55 vuotta ja kaikkien mökinomistajien 63 vuotta. Eliniän piteneminen ja aktiivisten seniorivuosien lisääntyminen takaavat, että mökkeilyn asema säilyy jokseenkin ennallaan vielä vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.