Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Kuopio oli viime vuonna edellisvuoden tapaan niukasti Suomen mökkivaltaisin kunta ennen Mikkeliä. Molemmat maakuntien pääkaupungit olivat omilla tuhat­luvuillaan yli 10 000:lla kesämökillä. Viime vuosien kärkikaksikon sijoitusta selittävät pitkälti kaupunkien pinta-alaa laajentaneet kunta­liitokset. Maakunnista Etelä-Savo on toiseksi ja Pohjois-Savo vasta kahdeksanneksi mökkivaltaisin.

Kesämökkikauppa on viime vuosina vilkastunut suvantovaiheen jälkeen. Hinnat ovat laskeneet jo kahdeksan vuotta peräkkäin, minkä johdosta kysyntä ja tarjonta kohtaavat yhä paremmin. Haitari on valtava askeettisista lauta­mökeistä luksusvarusteltuihin uudisrakennuksiin. Kunnon lisäksi sijainti ja paikan luonnonkauneus vaikuttavat kauppojen syntyyn.

Tiedot mökkeilyn hiipumisesta saati loppumisesta ovat selvästi ennenaikaisia. Vapaa-ajan asuinrakennusten määrä jatkaa kasvuaan, vaikkakin hitaammin kuin kiivaimman rakennusbuumin aikoina 1970- ja 1980-luvulla. Aiempien selvitysten mukaan 20–40-vuotiaat eivät tunne yhtä suurta halua omistaa kesämökkiä kuin vanhempansa. Nuoria kiinnostavat enemmän vuokraaminen ja yhteisöomistus. Vapaa-ajankäyttö voi suuntautua kokonaan toisaalle, esimerkiksi matkusteluun.

Ruuhkavuosien kiireiden hellitettyä moni kuitenkin kaipaa luontoyhteyteen, jota voi toteuttaa mökillä. Tilastokeskuksen mukaan uusien vapaa-ajanasuntojen omistajien keski-ikä oli viime vuonna 55 vuotta ja kaikkien mökinomistajien 63 vuotta. Eliniän piteneminen ja aktiivisten seniorivuosien lisääntyminen takaavat, että mökkeilyn asema säilyy jokseenkin ennallaan vielä vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.