München muistutti EU:n yhtenäisyyden tärkeydestä

Sunnuntaina päättynyt Münchenin turvallisuuskonferenssi ei onnistunut kokonaan hälventämään epäluuloja Yhdysvaltojen sitoutumisesta Euroopan turvallisuuteen Donald Trumpin presidenttikaudella. Sitäkin selvempi sanoma välittyi Euroopan unionin sisäisen yhtenäisyyden tärkeydestä, joka oli yksi kokoontumisen pääteemoista.

Presidentti Sauli Niinistö totesi Münchenissä näkevänsä EU:n päätöksenteon vakavissa vaikeuksissa myös mahdollisuuden myönteiseen kehitykseen. Niinistö ar­vioi, että pikku hiljaa yhä useampi alkaa ymmärtää, että syvältä ei tulla kuin yhdessä ylös.

Lausunto ei tarkoita, etteikö turvallisuuspoliittinen ilmapiiri idän ja lännen välillä voi entisestään kiristyä. Viesti on parasta ymmärtää niin, että epävarmuuden ajassa EU rauhan ja hyvinvoinnin yhteisenä hankkeena nousee taas arvoon arvaamattomaan.

Kun pitkään itsestäänselvyytenä pidetty kylmän sodan jälkeinen kansainvälinen järjestys on uhattuna, sen puolustajien on aika herätä. Viimeistään hälytyskellojen pitäisi soida Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin puheista ”länsimaiden jälkeisestä ajasta”.

Lähikuukausina on paljon pelissä Hollannin ja Saksan parlamenttivaaleissa sekä Ranskan presidentinvaaleissa. Euroopan toivo on siinä, että vanhan mantereen äänestäjät ottavat opiksi Yhdysvaltojen presidentinvaaleja seuranneesta kaoottisesta tilanteesta. Donald Trumpin ensimmäinen kuukausi presidenttinä on palauttanut mieliin, että räyhäpopulismi todellisessa vallassa johtaa vaikeuksiin.

USA:n varapresidentti Mike Pence ja puolustusministeri James Mattis taiteilivat Münchenissä pysyäkseen uskollisina Trumpin vaatimuksille Nato-liittolaisilleen ja vakuuttaakseen samalla transatlanttisen suhteen jatkuvuutta. Pence toi konferenssiin Trumpin viestin, ettei USA horju sitoutumisessaan Natoon, mutta kehotti samalla liittokunnan jäsenvaltioita sitoutumaan puolustusmenoihin, jotka yltävät kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Sinänsä vaatimusta, että Naton yhteisesti sopimasta määrärahatasosta pidetään kiinni, ei voi pitää kohtuuttomana. Kansainvälisessä politiikassa kokematon liikemies Trump toimii mukavuusalueellaan painottaessaan rahallista panosta sotilaalliseen voimaan. Turvallisuuspolitiikkaa tehdään Trumpin aikakaudella entistä korostetummin talous edellä.

Pence muistutti puheessaan Yhdysvaltojen ja Euroopan historian yhteisistä uhrauksista vapauden, demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Ylevästä sävystä voi lukea viestin rivien välistä: perustavat arvot yhdistävät myös tulevaisuudessa eikä yksi presidentti pysty romuttamaan kaikkea.

Suomessa samansuuntaista sanomaa välitti veteraanidiplomaatti Jaakko Iloniemi: presidentti ei ole sama asia kuin Yhdysvallat, jossa muun muassa oikeuslaitos on edelleen varteenotettava vastavoima (SS 17.2.). Nyt on Euroopassakin otettava rauhallisesti ja samalla rakennettava siltaa yli synkän ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Maanpuolustus nojaa yhä yleiseen asevelvollisuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.