MTK:ta koetellaan

Viime vuosi oli raskas Suomen maataloudelle, ja viljelijäin tulot putosivat edellisvuoteen verrattuna keskimäärin noin kolmanneksella.

Tuotantokustannukset kasvoivat rajusti ilman, että niitä olisi saatu siirretyksi tuottajahintoihin. Itä- ja Pohjois-Suomen maitotiloilla menetykset jäivät alle keskiarvon, kun Valio kykeni lisäämään muutaman sentin maitolitraan. Kovimmin kärsivät eteläisen ja läntisen Suomen viljanviljelijät ja sikatilalliset, kun kehno sää vähensi viljasatoa ja pudotti sen laatua ja kun teurastamot maksoivat sianlihasta hintaa, joka riitti tuskin rehukustannuksiin.

Tulojen kahtalainen kehitys on synnyttänyt paineita tuottajain keskusjärjestön sisälle. Etelä- ja Länsi-Suomen viljelijät syyttävät MTK:ta kuten myös keskustalaista maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa lepsuilusta ja uhkaavat suorastaan hajottaa yhteisen liiton, jos otteet eivät kovene. Itä- ja Pohjois-Suomen viljelijät tuskin hykertelevät hekään käsiään näinä aikoina, mutta eivät ole lähteneet kapinoimaan MTK:ta vastaan ainakaan julkisesti.

Viljelijäväestön osuus koko maan väestöstä on pudonnut kolmeen, neljään prosenttiin. Tuottajajärjestön jakautuminen kahteen alueelliseen leiriin tuottaisi ehkä räväkämpiä kannanottoja, mutta olisiko niillä mitään käytännön merkitystä? Yhdenkään viljelijän asemaa tuskin parantaisi, jos hän joutuisi EU:n maatalousbyrokratiaa, lannoite- ja konekauppaa ja elintarviketeollisuutta vastaan käymänsä jatkuvan taistelun lisäksi vielä sisällissotaan oman maan tuottajia vastaan.

Viljelijät jos ketkä tietävät, että vuodet eivät ole veljeksiä. Vuosi 2008 oli raskas, sen kaikki myöntävät. Eteläisen ja läntisen Suomen viljelijäin toivoisi silti ymmärtävän, etteivät sadot parane ja sianlihan hinta lähde nousuun särkemällä ensiksi oma yhtenäinen ja vankka etujärjestö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.