Maa antaa

Tuttujen suomalaisten yritysten siirtyminen ulkomaiseen omistukseen herättää usein epäilyjä, onko vieraista leivän isäksi.

Kemiran, myöhemmän Kemira Grow How:n Siilinjärven kaivoksen isäntinä ovat olleet jo jonkin aikaa norjalaiset. Apatiittia louhivan Yaran monet muistavat vielä paremmin sen vanhalla perinteisellä nimellä Norsk Hydrona, joka aikanaan omisti myös Kuopion Sorsasalossa muovipäällysteitä valmistavan Scantarpin, aiemman Protanin.

Siilinjärven kaivos on menestynyt alusta lähtien hyvin, ja tyytyväisiä näyttävät olevan nyt myös sen uudet omistajat. Tuotantoa halutaan nostaa jopa puolella vuotuiseen 1,3 miljoonaan tonniin. Uudet työpaikat eivät toki lisäänny samassa suhteessa, vaan niitä arvioidaan tulevan vain joitain kymmeniä. Tärkeintä on kuitenkin, että siilinjärveläisillä on tämän jälkeen selkeä tieto, että kaivoksen toiminta on turvattu nyt kauas tulevaisuuteen.

Elintarvikkeiden hinnat ovat kohonneet rajusti viime aikoina maailmanmarkkinoilla. Se merkitsee sitä, että maataloudesta on tulossa taas kiinnostava ja kannattava elinkeino. Nousevat tuottajahinnat houkuttelevat lisäämään tuotantoa, ja nopeimmin se tapahtuu väkilannoitteiden avulla. Ympäristöliikkeellä on sen seurauksista omat mielipiteensä, mutta ihmiset kuuntelevat toisaalta myös vatsansa ääntä - ainakin jos vatsa on tyhjä ja kurnii.

Siilinjärven ohella kaivosteollisuus on elpymässä Savossa ainakin Leppävirralla ja Kaavilla. Mahdotonta ei ole, etteikö jo kertaalleen suljettuja kaivoksia avattaisi uudelleen, mikäli mineraalien maailmanmarkkinahinnat pysyvät nykyisellä korkealla tasollaan.

Kuinkahan korkealla hintojen pitäisi olla, että suomalainen pääoma alkaisi uskoa uudelleen kaivosteollisuuteen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Poikkeustila tai uusi normaali

Vastuu kriisin hoidosta kuuluu hallitukselle

Soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa

Alkoholiongelma uhkaa eristyksissä

Kuntatalous kohtaa kriisin valmiiksi heikkona

Mökkeily on uhkaja mahdollisuus

Konkurssi-tsunami on estettävä

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.