Maahanmuuton tulorajoista sekaannusta

Perheenyhdistämisen tulorajoihin harkitaan alueellista porrastusta valmisteilla olevassa maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassa (SS 11.10.). Tällä hetkellä toimeentulonormi on esimerkiksi nelihenkiselle perheelle 2 600 euroa kuukaudessa nettona. Summaa voi pitää kohtuuttomana yhden vasta maahan tulleen ihmisen tienestiksi.

Ehdotuksen aluekohtaisesta harkinnasta esitti Kyyjärven kunnanjohtaja Eero Ylitalo, kun paikallisella betonielementtivalmistajalla työskennelleen afgaanimiehen perhettä uhkasi karkotus (Yle 28.9.). Mies sai syyskuun lopussa määräaikaisen työperäisen oleskeluluvan, mutta perheen kohtalo jäi auki. Esimerkiksi asumiskustannukset ovat Kyyjärvellä huomattavasti pääkaupunkiseutua alemmat.

Käytännössä tulorajat eivät ole niin tiukat kuin julkisesta keskustelusta helposti luetaan. Maahanmuuttovirasto laskee tuloiksi myös sosiaalitukia, kuten lapsilisän ja asumistuen. Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan perheiden tilanne huomioidaan toimeentuloa arvioitaessa (SS 3.10.). Alueellisten määrittelyjen myötä olisi vielä valvottava, ettei työ- ja asuinpaikkaa vaihdeta heti päätöksen jälkeen.

Pakolaisaseman saaneet voivat hakea perheenyhdistämistä kolmen kuukauden sisällä ilman toimeentuloedellytystä. Jokainen oikeuksistaan tietoinen luonnollisesti tekee näin, mikä näkyy hakemusten määrissä.

Lainsäätäjän ja viranomaisten haasteena on humanitaarisen ja työperäisen maahanmuuton sekoittuminen, kuten afgaaniperheen tapauksessa. Kohtuus vaatii antamaan tilaisuuden ihmisille, jotka eivät täytä turvapaikan tiukkoja kriteerejä mutta osoittavat aktiivista halua integroitua yhteiskuntaan työn kautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.