Maailma heidät vieroitti

Kukapa meistä ei olisi laulanut joskus tippa silmäkulmassa laulua lapsuuden ystävälle, tuolle isänsä majassa eläneelle neito kaunokaiselle, jonka kanssa leikittiin ”lapsuuden ajan hellimmän” ja joka oli sekä paras ystävä että ainoa ilo aina siihen saakka, kun ”maailma sitten vieroitti pois meidät toisistaan”.

Tuo itkettävä kansanlaulu on noussut väistämättä mieleen, kun on lukenut maailmalta uutisia Chilen presidentinvaaleista. Ensimmäinen kierros on käyty, toinen ratkaiseva kierros on edessä joulukuun 15. päivänä.

Loppusuoran vastaparina ovat Michelle Bachelet ja Evelyn Matthei – kaksi lapsuudenystävää, joiden isät ja heidän myötä perheensä ajautuivat eri puolille barrikadeja Chilen vuoden 1973 sotilasvallankaappauksessa.

Molempien isät olivat ammattisotilaita ja palvelivat samassa ilmavoimien tukikohdassa Atacaman aavikon tuntumassa. Perheet myös asuivat samalla kadulla vastapäätä toisiaan. Pieni Michelle ja pieni Evelyn olivat näin luonnostaan toistensa parhaita kavereita, kunnes politiikka tuli ja muutti kaiken.

 

Syksyn 1973 verinen vallankaappaus, jossa kenraali Augusto Pinochetin johtamat joukot syöksivät vallasta ja veivät hengen vasemmistolaiselta presidentti Salvador Allendelta, oli maailmanpoliittinen tsunami, jonka laineet löivät korkeina myös kaukana Pohjolan perillä Suomessa.

Michelle-tyttösen isä Alberto Bachelet oli vakaumuksellinen Allenden kannattaja, kun taas Evelynin isä Fernando Matthei oli sotilasjuntan miehiä.

Bachelet pidätettiin, vietiin kuulusteluihin ja kidutettavaksi niin pahoin seurauksin, että hän kuoli sydänkohtaukseen seuraavana vuonna. Perheen äiti onnistui pakenemaan tyttärensä kanssa ensin Australiaan ja sieltä entiseen Itä-Saksaan.

Fernando Matthei teki komean sotilasuran juntan palveluksessa ja yleni lopulta Pinochetin lähipiiriin. Chilessä on kysytty nyt jälkikäteen, oliko hän tietoinen työtoverinsa ja naapurinsa Bacheletin julmasta kohtalosta ja olisiko hän kyennyt auttamaan entistä ystäväänsä sen jälkeen, kun heidän tiensä erosivat.

Suomesta me tiedämme vuoden 1918 kansalaissodan ajoilta, että joku valkoinen isäntä saattoi pelastaa punaisten puolella taistelleen renkinsä kuolemalta. Oliko samanlainen hellämielisyys mahdollista kasvottoman ja kovaotteisen sotilasjuntan kahlehtimassa Chilessä? Susien joukossa on elettävä susien tavalla.

 

Suomessa kansalaissodan hävinnyt osapuoli saattoi muodostaa vähemmistöhallituksen heti kahdeksan vuoden kuluttua verisen, kansakunnan kahtia jakaneen sodan päättymisestä.

Chilessä haavat arpeutuivat paljon hitaammin. Vasta kolmen vuosikymmenen kuluttua oltiin siinä tilanteessa, että vahvaksi aikuiseksi naiseksi varttunut Michelle Bachelet pääsi tavoittelemaan keskustavasemmiston ehdokkaana Chilen presidenttiyttä ja siinä myös onnistui.

Evelyn Matthei on oikeiston ehdokkaana nyt ensimmäistä kertaa. Lehtikuvaajien ja tv-kameroiden edessä kaksi naista poseeraavat iloisesti rinnatusten ja sanovat olevansa taas toistensa ystäviä.

Ehkä he sitä ovatkin. Chileläisetkin ovat lukeneet raamattunsa: on aika sotia ja on aika sopia...

 

Michellen ja Evelynin kaltaisia elämäntarinoita lie ollut iänkaiken. Tekopitäjästä Kiuruvedeltä nousee mieleen kertomus kahdesta pojasta.

Ikäluokkansa lahjakkaimmat edustajat innostuivat lukiovuosinaan aikansa johtavaan nuorisoaatteeseen taistolaisuuteen ja tekivät kaikkensa, että se olisi levinnyt kaikkiin muihinkin.

Toinen poika jäi kotimaakuntaan, toinen muutti Moskovaan – aatteen juurille. Aatteen väljähdettyä Moskovan-koululaisesta kasvoi menestynyt liikemies, kun taas kotiin jäänyt jatkoi villapaitaisena aatteen miehenä, mutta aatteita sopivasti vaihdellen.

Chilessä on sanottu, että Michellen ja Evelynin elämästä saisi hienon romaanin. Samanlaiset ainekset meillä on Kiuruveden pojissa.

Miten käy Michellen ja Evelynin uusintaottelussa joulukuussa? Ensimmäisellä kierroksella Michelle sai 47 ja Evelyn 27 prosenttia äänistä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.