Maailma piratismilasien läpi

Piratismi romahdutti äänitemyyntiä, kertoo Ääni- ja kuvatallennetuottajien yhdistys ÄKT viikon takaisessa uutisessa (SS 6.2.). ÄKT:n mukaan Suomessa ostettiin viime vuonna 5,27 miljoonaa äänitettä, kun luku vuonna 2008 oli 6,33 miljoonaa.

Liki 17 prosentin pudotus on huikea missä tahansa kulutustottumusten vuositilastossa. Tuloksen täytyy siis tarkoittaa, että suomalaisten tavat kuunnella (tai ainakin kuluttaa) musiikkia ovat muuttuneet merkittävästi.

Yksi asia ei kuitenkaan näytä - ÄKT:n mielestä - muuttuneen. Järjestön mukaan suurin yksittäinen syy äänitemyynnin laskuun on laiton nettilataaminen eli piratismi.

- Musiikkia kulutetaan enemmän kuin koskaan, mutta silti äänitemyynti vähenee. Järjestelmä vuotaa, ja merkittävin vuotokohta on laajamittainen luvaton nettijakelu, ÄKT:n toiminnanjohtaja Lauri Rechardt sanoo puhelimitse.

Näinköhän yhä?

Vuosi 2009 oli tosiaan vuosi, jolloin monen suomalaisen musiikinkulutus muuttui. Ainakin monen niistä, jotka asensivat tietokoneelleen Spotifyn.

Pelkästään omassa tuttavapiirissäni moni hurahti musiikkipalveluun täysillä. Ja nyt puhun tavallisista kuluttajista: en aktiivisista nettilataajista, enkä levyjen himo-ostajista.

Spotifyn konsepti on nerokas. Mahdollisuus kuunnella ilmaiseksi melkein mitä tahansa musiikkia, parin klikkauksen takaa ja täysin laillisesti, on vastustamaton. Kuukausimaksun pulittamalla pääsee eroon Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun mainoksista biisien välissä.

Nokian Comes with music -palvelussa käyttäjä maksaa kännykästä, ja saa sen kylkiäisenä vapaan pääsyn miljoonien kappaleiden musiikkikirjastoon.

Tällaiset palvelut ovat loistoase taistelussa piratismia vastaan.

Valitettavasti ne eivät välttämättä ole loistoase siinä taistelussa, jota musiikkiala käy levymyynnin kanssa. Levyjätti Warner Music harkitsee kuulemma jopa kappaleidensa vetämistä pois Spotifysta (Guardian 10.2.).

ÄKT:n Lauri Rechardt sen sijaan näkee Spotifyn positiivisena ilmiönä. Hänen mukaansa sen suosio auttoi Ruotsissa kääntämään fyysisten levyjen myynnin kasvuun.

ÄKT:n tilastosta puuttuu digitaalinen musiikki, jonka myyntiä järjestö tilastoi erikseen. Sen markkinat kasvoivat Suomessa viime vuonna lähes 60 prosenttia.

Euroissa mitattuna tiedostomyynnin osuus on pieni, mutta senkin voi olettaa olevan pois fyysisestä myynnistä.

Kuluttajien viihdebudjetista kilpailevat nykyisin myös dvd:t, pelit ja kansainvälisten artistien keikkaliput. Mistään näistä ei ollut levymyynnin haastajaksi vielä 10 vuotta sitten.

Lamallakin lienee vaikutus. Joku lopettaa ostamisen, toinen säästää tavalla, joka sekin heijastuu ÄKT:n tilastoihin: tilaamalla levynsä ulkomaisista nettikaupoista.

Vilkaistaanpa vielä ÄKT:n 10 vuoden takaisia tilastoja. Yksittäiset levyt eivät nimittäin myyneet vuonna 2000 juuri enempää kuin The Baseballs tai Lauri Tähkä viime vuonna. Korkeisiin myyntilukuihin ylti silloin useampi, mutta monet niistä olivat smurffilevyjä ja suomirokin kokoelmalevyjä.

Ei kai levy-yhtiöiden liiketoiminta nojannut niihin?

Mutta niin, se kulutuksen muutos.

Albumien kuuntelijat ovat jäämässä vähemmistöksi. Yksittäisten kappaleiden kuuntelija maksaa musiikistaan korkeintaan tiedostoina.

Toiset taas ovat huomanneet kuuntelevansa levyjään ennen kaikkea mp3-soittimella ja siirtyneet siksi digitaaliseen kuluttamiseen. Tämän suuntauksen voi ennakoida paisuvan viimeistään, jos Spotify muuttaa matkapuhelimiin tai jos Applen nettimusiikkikauppa iTunes alkaa tarjota rajoituksetonta latausta kuukausimaksulla.

Kolmannet ovat siirtyneet ostamaan fyysisinä tuotteina vain vinyylejä, joiden myynti kääntyi Suomessa kasvuun vuonna 2007. Tämä suuntaus jäänee silti marginaaliin.

Levy-yhtiöiden tulisi ymmärtää, että markkinoilla kuluttaja on kuningas. Piratismi-selitykseen takertuminen saattaa estää huomaamasta, miten kuninkaat ovat kuunteluaan muuttaneet.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.