Maakunnallinen yhtiö on yhä syytä pitää mielessä

Kuopion kaupunginvaltuusto päätti maanantaina äänestyksen jälkeen muodostaa Kuopion Energiasta yhtenäisen energiakonsernin. Siitä tulee muodoltaan sellainen kuin konsulttiyhtiö Pöyry Finland Oy ensisijaisesti suositteli. Tosin konserni velkaantuu vähemmän ja kaukolämmön hintakehitys on maltillisempi kuin konsulttiselvitys ehdotti.

Energiayhtiö syntyy kaupoilla, joista kaupunki kirjaa 107 miljoonaa euroa myyntivoittoa. Kokonaiskauppahinta on 137,8 miljoonaa euroa. Kuopion Energia ottaa kauppahinnan maksamiseen velkaa kaupungilta 87,3 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki sijoittaa energiakonsernin omaan pääomaan apporttina 50,5 miljoonaa euroa.

Yhtiöittäminen johtuu lain velvoitteesta. Muun muassa kunnallisena liikelaitoksena toimivat energiayhtiöt pitää yhtiöittää kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Tällä hetkellä Kuopion Energia Oy vastaa sähkön myynnistä sekä sähkön ja lämmön tuotannosta. Kuopion Energia Liikelaitos on puolestaan vastannut sähköverkko- ja kaukolämpöliiketoiminnasta.

Toistaiseksi on epävarmaa, miten verottaja suhtautuu fuusiojärjestelyn seurauksena syntyviin korkomenoihin eli siihen, ovatko korot kokonaan vai ainoastaan osittain verovähennyskelpoisia. Epävarmuuden vuoksi valtuutettu Jukka Pulkkinen (sd.) esitti osittaisen energiakonsernin mallia. Sekään ei ilmeisesti pärjäisi yhtenäiselle energiakonsernille vertailussa, jossa otetaan huomioon toiminta, tuloutus ja verotus.

Kuopion Energian arjen kannalta yhtiöittämispäätös oli erinomainen. Esimerkiksi konserni siirtyy kuuden työehtosopimuksen tilanteesta kolmen työehtosopimuksen tulkintaan.

Myös kaupungille järjestelyn on sanottu sopivan mainiosti, koska myyntivoitto kohentaa kaupungin taseasemaa eli kaupungilla näyttää menevän paremmin kuin menee. Toisin sanoen kaupunki siirtää järjestelyssä omia velkojaan omistamansa energiakonsernin taseeseen. Tästä on seurannut päätelmä, että kaupungin on helppo kirjata myyntivoitto, mutta toisinpäin temppu on paljon vaikeampi tehdä.

Oleellinen kysymys on, heikentyisikö kaupungin taseasema, jos Kuopion Energialle annettu laina muuttuisi osakepääomaksi? Kysymys liittyy Savon Voiman ja Kuopion Energian haaveiltuun ja kaavailtuun yhdistymiseen.

Yhtiöittäminen helpottaa teknistä toteutusta, sillä osakeyhtiöitä on kohtuullisen vaivatonta yhdistää. Yhdistymisen henkinen kynnys sen sijaan korottuu rankan velkaannuttamisen seurauksena, sillä arvonmäärityksessä Kuopion Energia häviäisi rumasti vahvataseiselle Savon Voimalle. Se puolestaan merkitsisi, että Kuopion omistusosuus maakunnallisesta energiayhtiöstä jäisi jopa reilusti alle kolmannekseen.

Maakunnallinen energiayhtiö on kuitenkin yhä tavoittelemisen arvoinen. Vuoden vanhan yhdistymisselvityksen mukaan pelkät kustannussäästöt olisivat 3,3 miljoonaa euroa joka vuosi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.