Maakunnat kapinaan

Eduskunnan ympäristövaliokunta hyväksyi tiistaina niukasti suuria erikoiskauppoja koskevan maankäyttö- ja rakennuslain muutosesityksen. Äänestysnumerot olivat 9-8. Vastaan äänestivät valiokunnan keskustalaiset ja kaksi sosiaalidemokraattia.

Tiukka äänestys antaa toivoa, että asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) valmistelema lakimuutos vielä voisi kaatua eduskunnassa. Se selviää lopullisesti ensi viikolla, kun lakiesitys tulee täysistuntoon.

Kyse on muutoksesta, joka veisi kunnilta oikeuden sijoittaa vapaasti suuria erikoistavaraliikkeitä, kuten vaikkapa auto- ja huonekalukauppoja. Kaupat pitäisi sijoittaa kaupunkien keskustoihin tai maakuntakaavassa osoitetuilla paikoille. Maakuntakaavan hyväksyy ympäristöministeriö.

Maakuntien kansanedustajien pitäisi nyt seurata Etelä-Savon kansanedustajien esimerkkiä. He aikovat äänestää lakiesityksen hylkäämisen puolesta puoluekannasta riippumatta. Etelä-Savossa tiedetään, mitä päätösvallan lipuminen maakunnista ympäristöministeriöön merkitsee: Vapaavuoren johtama ministeriö torppasi Ideaparkin tulon Pieksämäelle.

Itä-Suomessa on paljon puhuttu maakuntarajat ylittävästä yhteistyöstä ja edunvalvonnasta. Nyt olisi sellaisen paikka. On mielenkiintoista seurata miten pohjoissavolaiset ja pohjoiskarjalaiset kansanedustajat ensi viikolla äänestävät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.