Maakunnat kapinaan

Eduskunnan ympäristövaliokunta hyväksyi tiistaina niukasti suuria erikoiskauppoja koskevan maankäyttö- ja rakennuslain muutosesityksen. Äänestysnumerot olivat 9-8. Vastaan äänestivät valiokunnan keskustalaiset ja kaksi sosiaalidemokraattia.

Tiukka äänestys antaa toivoa, että asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) valmistelema lakimuutos vielä voisi kaatua eduskunnassa. Se selviää lopullisesti ensi viikolla, kun lakiesitys tulee täysistuntoon.

Kyse on muutoksesta, joka veisi kunnilta oikeuden sijoittaa vapaasti suuria erikoistavaraliikkeitä, kuten vaikkapa auto- ja huonekalukauppoja. Kaupat pitäisi sijoittaa kaupunkien keskustoihin tai maakuntakaavassa osoitetuilla paikoille. Maakuntakaavan hyväksyy ympäristöministeriö.

Maakuntien kansanedustajien pitäisi nyt seurata Etelä-Savon kansanedustajien esimerkkiä. He aikovat äänestää lakiesityksen hylkäämisen puolesta puoluekannasta riippumatta. Etelä-Savossa tiedetään, mitä päätösvallan lipuminen maakunnista ympäristöministeriöön merkitsee: Vapaavuoren johtama ministeriö torppasi Ideaparkin tulon Pieksämäelle.

Itä-Suomessa on paljon puhuttu maakuntarajat ylittävästä yhteistyöstä ja edunvalvonnasta. Nyt olisi sellaisen paikka. On mielenkiintoista seurata miten pohjoissavolaiset ja pohjoiskarjalaiset kansanedustajat ensi viikolla äänestävät.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.