Maakuntapäivä on vaalimisen arvoinen perinne

Maaliskuussa 1998 Savon liiton maakuntahallitus hyväksyi Pohjois-Savon maakuntapäiväksi 15. elokuuta. Valinnalla on historiallinen perusteensa, sillä juuri 15. elokuuta 471 vuotta sitten perustettiin Tavinsalmen hallintopitäjä. Se kattoi lähes koko nykyisen maakunnan alueen.

Tuolloin parikymmentä vuotta sitten maakuntapäivän suunniteltiin jäävän perinteeksi. Kerrotaan, että kolme vuotta perinne kesti, sitten perinteeksi aiotun päivän vietto hiipui omia aikojaan ja unohtui lopulta tykkänään.

Viime vuonna maakuntapäivä palasi kalenteriin Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Pohjois-Savon liiton ja Savon Sanomien elvyttämänä ja oli oikea yleisömenestys Iisalmessa Koljonvirran historiallisissa maisemissa.

Tänään maakuntapäivää juhlitaan Kuopiossa. Päätapahtuma on loppuunmyyty konsertti, jossa kuullaan muun muassa Juice Leskisen tuotannon inspiroiman sävellys- ja sanoituskilpailun finaalikonsertti. Illan ohjelmaan kuuluu myös joulukuussa ensi-iltaan tulevan Juice-elokuvan teaser, jota ei ole esitetty aikaisemmin julkisesti.

Vaikka maakuntapäivän perinne näyttää elpyneen kiitettävänoloisesti, hyvänolontunteen ei pidä antaa turruttaa kuvittelemaan, että maakuntapäivä pysyy ihmisten kalentereissa itsestään.

Ensi vuoden maakuntapäivän valmistelu on aloitettava heti. Mikä on ensi vuoden teema? Löytyykö maakunnasta jälleen jotakin sellaista omaleimaista, joka vetoaa savolaiseen mielenlaatuun ja kokoaa joukkoja? Mitä luultavimmin kyllä löytyy, sillä savolaisilta ei tunnetusti ole koskaan puuttunut ideoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Meillä on rautamamma, joka ei ehkä välitäkään lastensa kärsimyksestä

Hirviä kannattaa metsästää aina kun mahdollista

Lapset ja nuoret voivat pääsääntöisesti hyvin

Metsänomistajan pitää voida luottaa

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.