Maakuntien merkitys ei ainakaan vähene

Lapinlahden kunnanjohtaja Marko Korhonen seuraa Jussi Huttusta Pohjois-Savon maakuntajohtajana ensi syksystä alkaen tilanteessa, jossa maakuntien rooli on perinpohjaisen muutoksen tilassa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun on määrä siirtyä kunnilta maakunnille. Uudistuksen lopullisesta muodosta, jopa vastuualueiden määrästä, vallitsee kuitenkin epävarmuus. Myös maakuntien mahdollinen verotusoikeus ja maakuntahallinnon muut yksityiskohdat jakavat hallituspuolueita.

Maakuntaliitot linjaavat kaiken aikaa sote-palvelujen käytännön järjestämistä, vaikka maalin lisäksi kehikkokin liikkuu jatkuvasti. Tehtävä edellyttää maakuntajohtajaltakin kykyä luovia muutoksessa.

Korhosen valinnassa hänen Pohjois-Savon tuntemuksensa yhdistettynä hallinto-osaamiseen puhui puolestaan. Kokemus Kaavin ja Lapinlahden kunnanjohtajan tehtävistä tuo laajaa näkemystä toimenkuvaan, jossa maakunnan etua on väistämättä edistettävä keskuskaupunkivetoisesti.

Kuopion merkitys Pohjois-Savon hyvinvoinnin moottorina korostuu entisestään, kun kasvukeskusten kilpailu kiristyy. Huttusen kaudelta Korhoselle periytyvä Fimean siirtouhka Helsinkiin toimii esimerkkinä keskittämisestä, joka heikentää Suomen laaja-alaista hyvinvointia. Maakuntaliittojen rooli alueellisena edunvalvojana ei ainakaan vähene jatkossa.

Lukuisat indikaattorit viittaavat siihen, että Kuopiosta on kasvamassa Itä- ja Keski-Suomen elinvoimaisin keskittymä. Maakuntaa on kuitenkin kehitettävä taiten, unohtamatta kasvukäytävää Varkaudesta Iisalmeen, syrjimättä syrjäseutuja ja yhteistyössä naapurien kanssa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.