Maakuntien merkitys ei ainakaan vähene

Lapinlahden kunnanjohtaja Marko Korhonen seuraa Jussi Huttusta Pohjois-Savon maakuntajohtajana ensi syksystä alkaen tilanteessa, jossa maakuntien rooli on perinpohjaisen muutoksen tilassa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun on määrä siirtyä kunnilta maakunnille. Uudistuksen lopullisesta muodosta, jopa vastuualueiden määrästä, vallitsee kuitenkin epävarmuus. Myös maakuntien mahdollinen verotusoikeus ja maakuntahallinnon muut yksityiskohdat jakavat hallituspuolueita.

Maakuntaliitot linjaavat kaiken aikaa sote-palvelujen käytännön järjestämistä, vaikka maalin lisäksi kehikkokin liikkuu jatkuvasti. Tehtävä edellyttää maakuntajohtajaltakin kykyä luovia muutoksessa.

Korhosen valinnassa hänen Pohjois-Savon tuntemuksensa yhdistettynä hallinto-osaamiseen puhui puolestaan. Kokemus Kaavin ja Lapinlahden kunnanjohtajan tehtävistä tuo laajaa näkemystä toimenkuvaan, jossa maakunnan etua on väistämättä edistettävä keskuskaupunkivetoisesti.

Kuopion merkitys Pohjois-Savon hyvinvoinnin moottorina korostuu entisestään, kun kasvukeskusten kilpailu kiristyy. Huttusen kaudelta Korhoselle periytyvä Fimean siirtouhka Helsinkiin toimii esimerkkinä keskittämisestä, joka heikentää Suomen laaja-alaista hyvinvointia. Maakuntaliittojen rooli alueellisena edunvalvojana ei ainakaan vähene jatkossa.

Lukuisat indikaattorit viittaavat siihen, että Kuopiosta on kasvamassa Itä- ja Keski-Suomen elinvoimaisin keskittymä. Maakuntaa on kuitenkin kehitettävä taiten, unohtamatta kasvukäytävää Varkaudesta Iisalmeen, syrjimättä syrjäseutuja ja yhteistyössä naapurien kanssa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Kreikka on hyvä maa

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Sote-uudistus voi liimata hallituksen yhteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.