Maakuntien merkitys ei ainakaan vähene

Lapinlahden kunnanjohtaja Marko Korhonen seuraa Jussi Huttusta Pohjois-Savon maakuntajohtajana ensi syksystä alkaen tilanteessa, jossa maakuntien rooli on perinpohjaisen muutoksen tilassa.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun on määrä siirtyä kunnilta maakunnille. Uudistuksen lopullisesta muodosta, jopa vastuualueiden määrästä, vallitsee kuitenkin epävarmuus. Myös maakuntien mahdollinen verotusoikeus ja maakuntahallinnon muut yksityiskohdat jakavat hallituspuolueita.

Maakuntaliitot linjaavat kaiken aikaa sote-palvelujen käytännön järjestämistä, vaikka maalin lisäksi kehikkokin liikkuu jatkuvasti. Tehtävä edellyttää maakuntajohtajaltakin kykyä luovia muutoksessa.

Korhosen valinnassa hänen Pohjois-Savon tuntemuksensa yhdistettynä hallinto-osaamiseen puhui puolestaan. Kokemus Kaavin ja Lapinlahden kunnanjohtajan tehtävistä tuo laajaa näkemystä toimenkuvaan, jossa maakunnan etua on väistämättä edistettävä keskuskaupunkivetoisesti.

Kuopion merkitys Pohjois-Savon hyvinvoinnin moottorina korostuu entisestään, kun kasvukeskusten kilpailu kiristyy. Huttusen kaudelta Korhoselle periytyvä Fimean siirtouhka Helsinkiin toimii esimerkkinä keskittämisestä, joka heikentää Suomen laaja-alaista hyvinvointia. Maakuntaliittojen rooli alueellisena edunvalvojana ei ainakaan vähene jatkossa.

Lukuisat indikaattorit viittaavat siihen, että Kuopiosta on kasvamassa Itä- ja Keski-Suomen elinvoimaisin keskittymä. Maakuntaa on kuitenkin kehitettävä taiten, unohtamatta kasvukäytävää Varkaudesta Iisalmeen, syrjimättä syrjäseutuja ja yhteistyössä naapurien kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.