Maalla koetellaan jaksamisen äärirajoja

Laukaan Vehniän salomailla keväästä asti liikkunut 40 naudan lauma on noussut valtakunnallisen julkisuuden valokeilaan, kun villiintyneet eläimet ovat alkaneet liikkua pihoilla ja maanteillä. Nautalauman jatkuvassa seurannassa ja eläinten liikkeissä on ollut nähtävissä jotakin hupaisaakin, kun ihmisiä on pyydetty lähettämään kuvia jopa tonnin painoisista sonneista tiedotusvälineille.

Todellisuudessa koko tapauksessa ei ole vähintäkään aihetta nauruun eikä edes hymyyn. Eläimet ovat jääneet heitteille. Niistä on tullut ihmisarkoja, nopealiikkeisiä ja helposti vauhkoontuvia. Ne on pakko lopettaa.

Viranomaiset kuulivat karanneesta nautalaumasta jo keväällä. Lehmät, sonnit ja vasikat olivat päässeet vapaiksi, koska aitoja ei ollut pidetty kunnossa. Tapauksessa epäillään erilaisia eläinsuojelulain rikkomuksia.

Tilan omistaja on kertonut uupumuksestaan, jonka seurauksena hän ei kyennyt hoitamaan eläimiään kuten kuuluu. Valvontaeläinlääkärin tarkastuksesta käynnistyneen viranomaismenettelyn jälkeen tilalle tuli kielto pitää tuotantoeläimiä ja karja määrättiin lopetettavaksi.

Maalla koetellaan jaksamisen äärirajoja tuhansilla tiloilla (Yle Uutiset 23.8.). Vuosikausia jatkuneet talousongelmat ovat saattaneet johtaa hyvin monenlaisiin vaikeuksiin paitsi eläinten kanssa myös läheisten ihmisten kanssa.

Onkin tärkeää, että Suomeen on rakennettu Välitä viljelijästä-verkosto, joka on opettanut ja opettaa maaseudun ihmisiä paitsi oman elämänsä hallintaan kenties myös läheisten ongelmien havainnointiin. Vielä tärkeämpää olisi saada tilallisten toimeentulo paremmalle tolalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Kauppahalliaarre

Maltillista alarmismia

Tutkimustietoa tarvitaan eri puolilta Suomea

Urheiluseurojen eettisiin pulmiin pitää tarttua

Leijaileva laipiolevy ja muuta pelottavaa

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.