Maalla on mukavaa

Maalla on mukavaa. Tämä viesti välittyy tuoreesta Sitran Maamerkki-barometristä. Tutkimuksen mukaan maalla arki sujuu suomalaisten mielestä paremmin kuin kaupungissa. Moni kaupunkilainen kokee itsensä puolittain maalaiseksi, mutta maalla asuvat eivät itseään kaupunkilaisiksi.

Sujuva ja stressitön arki myös toteutuu sitä paremmin mitä maaseutumaisemmalla paikalla asutaan. Maaseudulla asuville erityisesti mahdollisuus nauttia luonnosta on tärkeämpää kuin kaupungissa asuville.

Maaseutu on mitä parhain onnellisuuspolitiikan keino. Siellä on hyvinvointiylijäämää, jota riittäisi muillekin kuin nyt siellä asuville. Näitä näkökohtia ei aina haluta nähdä. Maalla asuminen antaa lisää elämänlaatua.

Tutkimus todistaa, että elämä maalla on merkittävästi stressittömämpää kuin kaupungissa. Näin epäilemättä usein on. Tutkimuksen yksi mielenkiintoinen viesti on, että kaupungistuminen on saavuttanut lakipisteensä, ainakin asenteena.

Jotta maalle muuttaminen olisi mahdollista, päättäjien tulisi tehdä ratkaisuja, joiden avulla maaseutu voitaisiin pitää asuttuna. Suunta on valitettavasti päinvastainen. Vähäisiäkin palveluja karsitaan ja väki on pakotettu muuttamaan työpaikkojen perässä ruuhkaisiin keskuksiin. Maan hallitus voi halutessaan tehdä maaseutuasumisesta todellisen vaihtoehdon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.