Maallikko tuomarina

Suomessa on voimassa vallan kolmijako. Menettelyllä estetään sen väärinkäyttö. Eduskunta säätää lait. Toimeenpanovalta on presidentillä ja hallituksella. Tuomiovaltaa käyttävät puolestaan riippumattomat tuomioistuimet. Tuomarit ovat riippumattomia poliittisista vallankäyttäjistä. He tekevät ratkaisunsa lakien ja ammattitaitonsa perusteella.

Meillä tuomiovallan käyttöön osallistuvat henkilöt, joilla ei ole lainopillista koulutusta. He ovat lautamiehiä; maallikkotuomareiksi kutsuttujakin. He käyttävät tuomiovaltaa tasavertaisina ammattituomareiden rinnalla.

Asia nousi näkyvästi julkisuuteen jokin aika sitten, kun alioikeuden päätökseksi tuli "maallikkotuomio". Siinä käytettiin sitä kuuluisaa "maalais-" tai tässä tapauksessa "kaupunkilaisjärkeä".

Olen toiminut virkaurani aikana yhteensä noin kymmenen vuotta sekä raastuvan- (nykyisin käräjäoikeus) että hovioikeuden sotilasjäsenenä, toisin sanoen lautamiehenä. Kokemusta on.

Kaikissa oikeusasteissa sotilasoikeudenkäyntiä koskevissa jutuissa on istuvassa kokoonpanossa aina kaksi, tuomarinvalan vannonutta sotilasjäsentä maallikkotuomarina ammattituomareiden ohella.

Eri oikeusasteisiin sotilasjäsenet valitaan kattavasti käsittäen eri puolustushaarat ja aselajit. Valinnoilla pyritään siihen, että istuvassa kokoonpanossa on paras mahdollinen sotilasasiantuntemus käsiteltävän jutun aiheesta riippuen. Kun merellä tapahtuu vahinko, istuvina sotilasjäseninä ei ole vain maa- ja ilmavoimien upseerit; merimerkkejähän ei ole maalla eikä ilmassa.

Puolustusvoimat esittää jäsenet tuomioistuimiin. Hovioikeus määrää jäsenet tehtävään piirinsä käräjäoikeuksiin. Helsingin hovioikeus on ainoa muutoksenhakutuomioistuin sotilasrikosasioissa. Korkein oikeus määrää sotilasjäsenet tehtävään tässä tuomioistuimessa.

Korkeimmassa oikeudessa - jos asian käsittely etenee sinne - ratkaisua pohtivatkin jo kenraalit ja amiraalit oikeusneuvoksien ohella. Sotilasjäseniä ei valita poliittisin perustein. Sotilailla ei voi olla edes minkään puolueen jäsenkirjaa.

Siviilijuttuja käsiteltäessä lautamiehiä on vain alioikeuksissa. Ja sielläkin vain jutuissa, joissa käsitellään rikos- ja perheoikeudellisia tapauksia sekä huoneenvuokra-asioita.

Maallikot jakavat tuomioita vain alimmassa asteessa, käräjillä. "Maalaisjärjen" käyttö loppuu näin ollen jo alioikeudessa. Siten se mahdollisesti mitätöityy jutun edetessä ylempiin oikeusasteisiin. "Sotilasjärjen" käyttö on arvossaan oikeusprosessin loppuun saakka.

Valtion tuottavuusohjelman puitteissa käräjäoikeusjärjestelmää ollaan muuttamassa, ja sen myötä lautamiesjärjestelmän tarkoituksenmukaisuus on tullut myös esille. Muutoksessa käräjäoikeuksien lukumäärä puolittuisi nykyisestä.

Se on merkittävä muutos. Järjestelmän muutoksella haetaan säästöjä. Tilanne on ristiriitainen. Eikö sillä pitäisi hakea vain ja ainoastaan oikeusturvaa tavan kansalaisille?

Epäpoliittisena henkilönä minua häiritsee lautamiesten valinta. Nyt valinnan tekee kunnanvaltuusto. Valinta on poliittinen. Oikeustajuuni ei mahdu, että poliittisin perustein valittu maallikkotuomari voisi kaikin ajoin pysyä viileänä ratkaisuissaan.

Joku voi heti todeta, että lautamies voi jäävätä itsensä jos jokin seikka antaa aiheen epäillä hänen puolueettomuuttaan käsiteltävässä asiassa. Uskokoon ken haluaa. Kun poliittinen valtuutus on annettu johonkin asiaan, siitä pidetään kiinni kynsin hampain. Sitä myös käytetään.

Lautamiesjärjestelmä on hyvä. Lautamiehen pitää tulkita kansalaisen oikeustajua, ei arvioida kansalaisen poliittista mielipidettä.

Lautamiesten poliittinen valinta pitää lakkauttaa. Käräjäoikeusuudistuksessa voitaisiin perustaa tuomiopiirikohtainen tuomarinvalintalautakunta. Se valitsisi lautamiehet. Näin valitut lautamiehet antaisivat käräjille ja niissä annetuille tuomioille ainakin nykyistä paremman puolueettomuuden ja oikeudenmukaisuuden tunteen.

Menettely poistaisi myös väistämättömän epäilyn alioikeuden tuomioiden mahdollisista poliittisista jälkimauista.

Kirjoittaja on kuopiolainen eversti evp.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.