Maan pelastajan juhlat

Tullineuvos Veikko Vennamon syntymästä tulee tiistaina kuluneeksi sata vuotta. Tapahtumaa juhlistetaan jo tänään Lapinlahden Alapitkällä.

Sotien jälkeisen asutustoiminnan johtaminen teki Vennamosta kuuluisuuden, jolle antoi lopulta tunnustuksen myös vanha vihamies valtioneuvos Johannes Virolainen. Hänen kerrotaan sanoneen, että asutustoiminta pelasti maan. Ellei asutustoiminta olisi onnistunut, korkea työttömyys ja jyrkät toimeentuloerot olisivat voineet aiheuttaa pahoja levottomuuksia.

Pohjoissavolaisille Vennamo on erityisen läheinen virkamies ja poliitikkokin. Evakkoja muutti asutustiloille maakuntaan ja myöhemmin Vennamo asettui Kuopion läänin vaalipiiristä ehdokkaaksi eduskuntaan. Ja tuli myös valituksi.

Vennamon mukaan nimettyjä teitä on Savossa useita ja muistomerkkikin Lapinlahden Alapitkällä.Yksi kuitenkin puuttuu ja se on kunnollinen elämäkerta.

Perussuomalaiset pitävät Vennamoa aatteellisena isänään. Lisäksi vaikuttajana Vennamo oli valtakunnallinen, ei lapinlahtelainen tai savolainen.Siksi aidon elämäkerran kustantaminen olisi heidän tehtävänsä. Se olisi myös todellinen kunnianosoitus Vennamon elämäntyölle ja peräti parempi kuin kömpelöt yritykset rakentaa siloiteltua henkilökulttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.