Maan uusi tulevaisuus

Eduskuntavaalit on saatu päätökseen ja kansan valitsemat kansanedustajat pääsevät aloittamaan työnsä jo kuluvalla viikolla. Lämpimät onnittelut valituille! Kiitos demokratian toteutumisesta kuuluu jokaiselle ääntään käyttäneelle, vaalitoimitsijoille, ehdokkaille sekä tausta- ja tukiryhmille.

Hallituksen muodostamiseen tähtäävät tunnustelut ovat parhaillaan käynnissä suurimman puolueen puheenjohtajan Juha Sipilän (kesk.) johdolla. Tärkeintä on löytää sellainen hallituskoalitio, joka kykenee tekemään vaikeita päätöksiä. Tämä edellyttää hallituspuolueiden keskinäistä luottamusta, jota voidaan edesauttaa laadukkaalla hallitusohjelmalla. Hyväkin ohjelma tosin vesittyy, ellei sen noudattamiseen sitouduta. Edellinen hallitus tuhlasi kohtuuttoman paljon aikaa ja energiaa kumppanipuolueiden kyttäämiseen sen sijaan, että olisi keskittynyt omaan tekemiseen.

Aikanaan muodostettavalle uudelle hallitukselle jää edeltäjältään haasteita. Sote-uudistus on vietävä maaliin. Mitä enemmän aikaa hukataan asioiden pyörittelyssä, sitä pidemmälle ehtii sairaanhoitopiirien välinen kilpavarustelu. Samalla yhteiskunta menettää osan uudistuksella säästyvistä varoista.

Yhteiskuntarauhan ja oikeudenmukaisuuden nimissä hallituksen kannattaa ponnistella tuloerojen kaventamisen puolesta sekä harmaata taloutta vastaan. Samaan aikaa työn tekeminen ja vastaanottaminen tulee tehdä yhä kannattavammaksi: tukiloukut on purettava. Julkisia palveluita ei voida turvata yksin korottamalla veroja, jotka nakertavat kuluttajien ostovoimaa ja hidastavat siten talouden rattaiden pyörimisvauhtia.

Strategisena valintana Suomen kannattaa vahvistaa energiaomavaraisuuttamme panostamalla uusiutuvaan bio-, tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä maalämpöön. Näin voimme luoda paikallisesti työllistäviä työpaikkoja sekä vähentää päästöjä ja riippuvuuttamme muun muassa tuontikivihiilestä. Samalla torjumme omalta osaltamme myös ilmastonmuutosta. Ympäristöä kunnioittavat työpaikat perustuvat suomalaiseen osaamiseen ja laadukkaaseen koulutukseen, jota on kehitettävä. Leikkaamalla nuorten koulutuksesta leikkaamme omasta tulevaisuudestamme. Aluekehityksen ja teollisuutemme kilpailukyvyn nimissä raiteiden ja tieverkoston kunnostukseen tulee satsata nykyistä enemmän.

Julkisten kiinteistöjen sisäilma- ja homeongelmat on ratkaistavissa kokonaistaloudellisella järkeilyllä. Pitkän päälle tulee huomattavasti edullisemmaksi tehdä välttämättömät korjaukset kuin jatkaa heikosta sisäilmasta kärsivien ihmisten hoitamista velaksi. Samalla vähennämme sairastelua, luomme työpaikkoja rakennusalalle ja elvytämme taloutta tilanteessa, jossa rakentaminen on edullista.

Kansakuntamme odottaa päätöksiä.

Kirjoittaja on Rocsolen teknologiapäällikkö ja varakansanedustaja (vihr.)

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.