Maaseudun muutos näkyy

Maaseutua viime vuosikymmenet mullistanut muutos näkyy myös kolmipäiväisessä Farmari-maatalousnäyttelyssä, joka avautui yleisölle Joensuun Mehtimäen alueella torstaina.

Nyt maatalousnäyttelyn ohjelmallista antia leimaa biotalous, josta on viime kuukausina puhuttu paljon Äänekosken ja Kuopion biotuotetehdashankkeiden vuoksi. Biotalouteen liittyen näyttelyssä on vielä erikseen energiaosasto, jonne on koottu tietoa eri energiamuodoista.

Konekentän koneet ovat suurempia kuin ennen ja konevalikoimakin on toisenlainen kuin vielä joskus 1990-luvulla. Esimerkiksi kurottajia käytetään nykyään aivan yleisesti maatilojen päivittäisissä töissä.

Kaikesta näkyy, miten elämä maaseudulla niin maatalouden kuin metsätaloudenkin parissa on teknistynyt samaan aikaan kun yksikkökoot ovat suurentuneet. Muutos on merkinnyt taloudellisten riskien nopeaa kasvua.

Venäjän pakotteet, kehno kevät ja tukipolitiikan muutokset ovat vieneet maanviljelijöiltä paljon tuloja tuotantosuuntaan katsomatta. Olikin ilahduttavaa, kun maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Farmarin avajaisissa lupasi, että kustannuksia aiheuttavaa turhaa sääntelyä ja byrokratiaa puretaan. Kiitosta ei tosin tiloilta heru, ennen kuin lupaus muuttuu teoiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.