Maaseutu uhattuna

Uusi hallitusohjelma on maaseudulle kuin kirkonkirous keskiaikana. Kuntalaisia askarruttaa se, minkälaisissa kunnissa lähivuosina asutaan ja mistä palvelut haetaan. Hallitusohjelman ja median mielestä kuntia pitäisi vähentää. Mutta miten ja miksi?

Kustannussäästöjä tai lisää rahaa palveluille kuntien vähentäminen ei tuo, tämän kuntaministerikin jo nyt tunnustaa. Kuntapalveluissa pienet yksiköt ovat tehokkaampia kuin isot.

Aikaisemmin kuntaliitoksia vaadittiin, että saataisiin säästöjä. Nyt siis tunnustetaan, että säästöä ei synny kuntakokoa suurentamalla. Kun muutoksen perusteet häviävät yksi toisensa jälkeen, etsitään uusia syitä hävittää maaseutukunnat.

Nykyistä kuntarakennetta palveluineen syytetään hallintohimmeliksi ja demokratian irvikuvaksi, mutta mikä onkaan valtionhallinnon selkeys tai demokratian tilanne? Valtionhallinto se vasta hallintohimmeli onkin, eikä demokratiasta ole tietoakaan avissa tai elyssä.

Harva kansalaisista edes tietää, missä on lähin avi tai ely tai mitä ne tekevät. Valtiovalta mestaroi nyt kuntapalveluiden kimpussa, vaikka sen oma palvelutuotanto on häipynyt jo aikoja sitten maaseutukunnista.

Onko kuntademokratia joutavaa puuhastelua? Onko uusien peruskuntien tehtävä tulevaisuudessa palvella ensisijaisesti valtionhallintoa ja vasta toissijaisesti kuntalaisia? Hallitusohjelmalla hävitetään kansalaiskunnat.

Kuntauudistuksen tarkoitus on, että keskuskaupungit ja niiden poliittiset toimijat ottavat haltuunsa nykyiset maaseutukunnat. Uudistuksella maaseutukuntien edustajat blokattaisiin pois päätöksenteosta sivuuttamalla maakuntahallinto ja poistamalla pienet maaseutukunnat pois kuntakartalta. Näin maaseudun ääni häipyisi historian hämärään.

Britit tajuavat Britanniassa ja muissa eurooppalaisissa sivistysvaltioissa on tajuttu, että keskitetyillä ratkaisuilla ei voida turvata ihmisten tarvitsemia palveluja eikä aidoksi koettavaa demokratiaa.

Demokratia ei toimi suurissa yksiköissä siten, että kansalaiset voisivat tuntea voivansa vaikuttaa päätöksiin. Kun Suomessa ryhdytään "pakkoliitoksilla" tekemään suurempia kuntia, Britanniassa perustetaan suuriin kuntiin kunnanosavaltuustoja kansalaisten päätöksenteon turvaamiseksi.

Euroopassa tiedetään jo kokemuksestakin, että keskitetysti johdettu hyvinvointivaltio on osa ongelmaa, eikä ongelman ratkaisu. Hallitusohjelman sanoma on selkeä, maakuntien kehittämisestä siirrytään keskuskaupunkien kehittämiseen. Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backmanin haastattelu Itä-Savo-lehdessä oli enteilevä. Hän kysyy, mihin tarvitaan maakuntaa ja vastaa itse, että ei mihinkään.

Kasvatusta maksutta Suomalainen maaseutu on luovuttanut satojatuhansia koulutettuja ihmisiä vuosikymmenten ajan kaupunkien kasvun tarpeisiin. Maaseutu tarvitsee kehittyäkseen valtion vastuiden selkiyttämistä ja toisaalta myös omatoimisuuden kannustimia. Työvoiman vaihtosuhde on ollut maaseudulle epäedullinen jo vuosikymmenten ajan.

Maaseudun aineellisin ja henkisin voimavaroin kasvatettu ja peruskoulutettu työvoima on maksanut veronsa kaupunkien ja valtion kassoihin eikä kasvattajilleen maaseutukunnille. Jos kyse olisi jääkiekkoilijoista tai muista ammattiurheilijoista, maaseutu saisi hyvät rahat siirtomaksuina. Kun kyse on tavallisista veronmaksajista, maaseutu ei saa mitään vastineeksi kasvatus- ja koulutustyöstään ja niihin uhratuista varoistaan.

Hieman yksinkertaistaen: lähitulevaisuudessa maaseutu tulee toimimaan pääsääntöisesti asumis- ja virkistysalueena, joissa kaupungeissa asuva suomalaista kilpailukykyä kasvattava kansanosa palautuu tuotantoponnistuksistaan.

Maaseutu jatkuvana voimanlähteenä ja taloudellisen kasvun takaajana on jo ehtynyt. Selviytyäkseen uudessa roolissaan maaseutu tarvitsee nykyistä selvästi vastuullisempaa kuntapolitiikkaa sekä omatoimisuuden kannustimia.

Ei siirtomaaksi Valtion tulee kantaa vastuunsa, joka sille yhteiskunnan rakenteiden ja vaihdantasuhteiden ylläpitäjänä kuuluu. Sivistysvaltio ei saisi harjoittaa perinteistä siirtomaapolitiikkaa omaa maaseutuaan kohtaan.

Maaseudun elvytyskeinoiksi kelpaavat syrjäseutuvähennys valtion tuloverosta ja työmatkakustannusten alentaminen. Syrjäseutuvähennys kannustaisi kehittämään yrittäjyyttä maaseudulla. Työmatkakustannuksia voitaisiin alentaa autoveron porrastuksella.

Edellä mainitsemani ajatuksia on vaikea saada viralliseen pohdintaan niin kuin ei muitakaan maaseutu-Suomen asioita, koska pääkaupunkiseutu katsoo maailmaa selkä muuhun Suomeen päin kääntyneenä.

Näin on, koska suomalainen julkisuus ja todellisuus syntyvät vain muutaman neliökilometrin alueella Helsingissä Pasilan ja rautatieaseman välissä. Siksi käsitys suomalaisesta todellisuudesta jää vääristyneeksi.

Kömpelö väestöpohja-ajattelu, palveluiden keskittäminen, kuntademokratian vähättely sekä käsitys pelkästään kaupunkikeskuksissa tapahtuvasta kehityksestä näivettävät maaseutua.

Suomalaiset voisivat vastuullisella maaseutupolitiikalla ja aidolla demokratia käsityksellään nauttia korkeasta elintasosta, kauniista ja puhtaasta luonnosta, toimivasta infrastruktuurista ja hyvien palveluiden maaseudusta sekä kehittyvistä kaupungeistaan.

Se vaatisi vain uutta ajattelua, demokratian kunnioittamista ja vastuullista kunta- ja maaseutupolitiikkaa.

Kirjoittaja on Miehikkälän kunnanjohtaja, joka aiemmin on toiminut samoissa tehtävissä myös Vesannolla ja Tuusniemellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.