Maassa maan tavalla

Hautakynttilä löytyi huoltoasemalta pyhäinpäivänä.

Jonossa oli tuttu nuori nainen samalla asialla. Edellämme kassalla seisoi kaksi mustaa miestä. Myyjä laski heidän ostoksiaan: kassiin meni Sandels-olutta. Parikymmentä tölkkiä.

Suusta lipsahti leikkisästi, että nämä ovat ottaneet todesta sen vaatimuksen, että maassa maan tavalla.

Toinen miehistä selitti, että vain viikonloppuna me. Toinen kirosi.

Lieksassa perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja oli vaatinut maanantaina ryhmälleen uutta kokoustilaa, koska somalialaiset ovat alkaneet kokoontua samassa paikassa.

Vaatimuksesta kertoi ensimmäisenä maanantaina Lieksan Lehti, jonka mukaan Esko Saastamoinen olisi vaatinut kaupungilta puhdasta kokoustilaa.

Epäpuhtaaksi Saastamoinen epäili sosiaaliviraston neuvottelutilaa, jossa somaliasiain työryhmä kokoontuu Lieksan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan luvalla. Seitsenhenkinen työryhmä sai luvan viime viikolla.

Puheista voidaan päätellä, että tila ei ole Saastamoisen mielestä puhdas, jos somalialaisia on istunut tuoleilla, nojannut pöytään, koskenut ovenkahvaan tai aivastellut huoneessa.

Luulot ohjaavat kenen tahansa ajatuksia ja puheita helposti. Tuo saastumisajatus on tietämättömyyteen perustuva luulo, jolla toki on juurensa.

On nimittäin niin, että huonosti tuuletetussa tilassa voi olla bakteereja avotuberkuloosipotilaan käynnin jäljiltä. Tarttuvassa vaiheessa oleva keuhkotuberkuloosi on kuitenkin äärimmäisen harvinainen. Jo siksi on hyvin epätodennäköistä, että avotuberkuloosipotilas olisi osunut Lieksan sosiaaliviraston neuvottelutilaan.

Lisäksi maahanmuuttajat tutkitaan perusteellisesti. Jos terveystarkastuksessa löytyisi vaikkapa avotuberkuloosi, sairastunut joutuisi välittömästi sairaalahoitoon, joka tapahtuisi eristyksissä.

Toisin sanoen lienee enemmän mahdollista, että avotuberkuloosi on Saastamoisella kuin maahanmuuttajalla.

Kohu sai tiistai-iltana uuden käänteen. Saastamoinen ei ole enää perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja. Uusi puheenjohtaja Esa Räty kertoi ryhmänsä irtisanoutuvan Saastamoisen puheista (HS 13.11.). Lisäksi Lieksan kaupunginjohtaja Esko Lehto tiedotti, ettei perussuomalaisten ryhmä halua uusia kokoustiloja, eikä sellaisia missään tapauksessa anneta.

Poliisi jatkaa tutkimuksiaan sen selvittämiseksi, syyllistyikö Saastamoinen kiihotukseen kansanryhmää vastaan ja syrjintään.

Ettei vain kalahtaisi kirves kiveen. Vaikuttaa nimittäin siltä, että jotkut luulivat Saastamoisen viitanneen vaatimuksillaan rotupuhtauteen.

Herkkähipiäisyys rasististen lausuntojen suhteen on periaatteessa aivan oikein, koska nollatoleranssi rasismia kohtaan on tavoiteltava tila.

Se vain saattaa toimia joskus tavoitettaan vastaan.

Netin keskustelupalstoilla jo epäillään, että maahanmuuttajien sairauksia peitellään ja vähätellään, vaikka sellaisesta ei ole näyttöä.

Voisi olla peräti rakentavampaa, jos rasistiselta möläytykseltä kuulostavaan puheeseen tartuttaisiin heti ja keskusteltaisiin rauhallisesti, mitä oli oikeasti tarkoitus sanoa.

Leimaava julkisuus tukkii suut, mutta ei muuta mieliä.

Maahanmuuttajia ei pidä vaatia elämään maassa maan tavalla ihan joka suhteessa. Riittää, kun noudattavat lakejamme. Siinä sitä on meillä alkuasukkaillakin tekemistä.