Maatalouden ahdinko johtuu monesta syystä

Runsassateinen katosyksy on pahentanut entisestään maataloustuottajien ahdinkoa, johon on hyvin vaikea löytää nopeaa helpotusta syiden moninaisuuden vuoksi. Venäjä-pakotteista seuranneet markkinahäiriöt, kotimaisen kaupan ruuan halventamiskampanjat ja EU:n alati kuihtuva tukipolitiikka ovat yleisesti tiedossa olevia hankaluuksia. Usein jää tyystin huomiotta se, että panosten hinnankorotukset eivät kauppiailta unohdu.

Kärjistäen voi sanoa, että naapurimaiden viljelijät tienaavat suomalaisen talonpojan kustannuksella. Tunnetusti norjalaiset valmistavat tuottajille myytävät lannoitteet ja maatalouskaupan markkinat jakavat käytännössä kahdestaan Hankkijan omistava tanskalainen osuustoiminnallinen Danish Agro ja K-maatalouden ostanut ruotsalainen tuottajaosuuskunta Lantmännen.

Viime torstaina viljelijät protestoivat mielestään tahallista markkinahäiriötä vastaan, kun Lantmännen toi kolmen miljoonan kilon ohralastin Vaasan satamaan. Suomalaisilla viljelijöillä olisi myytäväksi asti rehuohraa, jonka he mielellään myisivät ruotsalaiseen markkinahintaan. Lantmännenin omilta sivuilta tuottajat olivat lukeneet, miten ohra maksoi lahden takana yli 150 euroa tonni ja Suomessa vain 137 euroa (Maaseudun Tulevaisuus 10.11.).

Lantmännenin toiminta saattaa selittyä osittain sillä, että rehukaupan hinnankorotuksille ei ole Suomessa juurikaan tilaa, koska rehuissa on kilpailua, kiitos muun muassa Atrian A-rehun, jolla on tehdas Varkaudessa. Ehkä joku rehutehdas etsii lisätuottojen saamiseksi säästöä viljan hinnoista.

Ongelmia on myös markkinoilla. Viime keskiviikkona osavuosikatsauksensa julkistanut pörssiyhtiö HKScan jäi tavoitteistaan ja epäonnistui liiketoimissaan erityisesti Suomessa. Uuden broileriyhtiön käynnistysongelmat kelpaavat selitykseksi, mutta kallis naudanliha ei. Yhtiö nimittäin valittaa, miten punaisen lihan kategoriassa naudanlihan heikko saatavuus piti eläinraaka-aineen hinnat korkealla sekä Suomessa että Ruotsissa. Noin kolmen euron kilohinnan luonnehtiminen korkeaksi osoittaa huonoa harkintaa tuottajien hallitsemassa yhtiössä.

Viljelijöiden ahdinkoa on helpotettava askel askeleelta. Yksi hyvä etappi oli, kun kesällä tuli pakolliseksi ilmoittaa liha- ja maitovalmisteissa tuotteiden raaka-aineiden alkuperätiedot. EU-komissio antaa Suomelle lausunnon ensi vuoden alussa ruuan alkuperämerkintöjen ilmoittamista koskevasta asetuksesta, joka velvoittaa ravintolatkin ilmoittamaan, mistä ruoka on kotoisin. Ilmoitusvelvollisuus parantaa kotimaisen maataloustuotannon asemaa.

Tilallisille myönnetty 25 miljoonaa euroa satovahinkojen vuoksi tulee tosi tarpeeseen ja kanavoituu oikein energiaveron palautuksena. Tiloilla on kulunut ylimääräistä energiaa muun muassa viljojen kuivaamiseen. Maatalouden ongelmien kokonaisuudessa kyse on kuitenkin vain hiluista. Parhaiten tilallisia voivat auttaa kuluttajat – suosimalla kotimaista ruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.