Mahdollisuuteen pitää tarttua

Vuodesta 1994 saakka tasavallan presidentti on Suomessa valittu suoralla kansanvaalilla.

Myös pääministerin valinnassa äänestäjien tahto näkyy selvästi. Pääministeriksi on Suomessa vuodesta 1991 lähtien seuloutunut eduskuntavaaleissa suurimmaksi selviytyneen puolueen puheenjohtaja.

Sillä tavalla ovat paikkansa lunastaneet Esko Aho , Anneli Jäätteenmäki , Matti Vanhanen kukin kerran ja Paavo Lipponen kaksi kertaa. Menettely ei perustu perustuslakiin, vaan puolueiden ensin hiljaisesti hyväksymään ja sittemmin keskinäisin sopimuksin vahvistamaan käytäntöön.

Siitä ei ole pahaa sanottavaa. Käytäntö sähköistää eduskuntavaaleja ja antaa äänestäjille todellista valtaa.

PUOLUEET ovat antaneet kansalle vallan valita tasavallan kaksi tärkeintä poliittista toimijaa, mutta yksikään puolue ei ole vielä uskaltanut antaa jäsenilleen valtaa valita puolueen puheenjohtajaa suoralla jäsenvaalilla.

Suomen perustuslaki luottaa suomalaisiin äänestäjiin enemmän kuin puolueet omiin jäseniinsä.

Siitä huolimatta poliitikot voivottelevat, että ihmiset eivät tunne vetoa poliittiseen toimintaan. Intoa yritetään herätellä kirjoittamalla maasta irti olevia onnellisuusohjelmia tai pohtimalla jäsenmaksun puolittamista.

Kuitenkin ainoa kestävä keino saada ihmisiä mukaan puoluetyöhön on, että jäsenyys tarkoittaa muutakin kuin oikeutta osallistua paikallisosaston vuosikokouksiin tai velvollisuutta jakaa mainoksia vaalien alla Kuopion torilla.

On annettava enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa.

KOHTA 62-vuotiaalle Erkki Tuomiojalle on naureskeltu, kun hän on tarjoutunut sosiaalidemokraattisen puolueen uudistajaksi. Ei kannattaisi naureskella. Tuomiojan esitys neuvoa-antavasta jäsenäänestyksestä SDP:n uutta puheenjohtajaa valittaessa on raikas ja järkevä.

SDP:n puoluehallituksessa Tuomiojan esitys torjuttiin yksimielisesti. Sittemmin muut ovat selvittäneet, että liki puolet puoluevaltuuston jäsenistä kannattaa jäsenäänestystä.

Eikö jäsenistön tahto kanavoidukaan oikealla tavalla puolueen johtoon? Eikö edustuksellinen demokratia toimikaan niin kuin on väitetty?

YHDEN kauden puheenjohtajaksi jäävän Eero Heinäluoman yllättävä luopumisilmoitus on avannut patoja SDP:n sisäisen keskustelun tieltä. Puheenjohtajaehdokkaita on jo Tuomiojan lisäksi ilmoittautunut kaksi. Uusia ilmoittautumisia odotellaan.

Sosiaalidemokraateilla olisi nyt loistava mahdollisuus imeä poliittista julkisuutta omaan puheenjohtajavaaliinsa.

Eikä pelkästään julkisuutta. Ukkoutunut ja akkautunut SDP voisi osoittaa, että uudistuminen ei ole iästä kiinni. Jos SDP ensimmäisenä puolueena uskaltautuisi järjestämään jäsenäänestyksen puheenjohtajastaan, se ainakin tilapäisesti astuisi poliittisen kulttuurin uudistajien eturiviin.

Jos puolue ei nyt tartu tarjolla olevaan mahdollisuuteen, muut ajavat taas kerran ohi.

UUDISTUMISEN tiellä on monta estettä. Niistä suurin on se, että SDP:n vahvat piirijärjestöt ja niiden kellokkaat menettäisivät nykyisen roolinsa kuninkaantekijöinä.

Taipuvatko järjestövaltaan tottuneet mahtimiehet siihen, että puoluekokousten öiset junttaukset jäisivät historiaan?

SDP:n vanhan kulttuurin työväentaloilla jo lapsena itseensä imeneet pelkäävät, että puheenjohtajavaalin avaaminen kaikille jäsenille tuottaisi yllättäviä tuloksia. Valtaa luisuisi ydinjoukolta niillekin, jotka eivät osaa työväenlaulujen sanoja.

Olisikohan tuo kovin suuri vahinko?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.