Maidon voimalla

Toukotöitä on aloiteltu viime päivinä myös Savossa. Ensimmäiset perunat on pantu jo maahan kasvamaan, ja lähipäivinä pääsevät kylvötyöt täyteen vauhtiinsa.

Viime vuosi oli varsin kehno Suomen maataloudelle. Väkilannoitteiden hintojen kaksinkertaistuminen ja kallistunut energia söivät katteita, jotka eivät EU-aikana ole olleet muutenkaan häävit. Viljan hinta, joka oli ollut pitkästä aikaa nousussa, romahti Yhdysvalloista alkaneen pankkikriisin ja talouslaman seurauksena. Maailmantalouden alamäki pani myös Valion perumaan alkuvuodesta antamansa maidon tuottajahinnan korotukset.

Tämän vuoden kokonaiskuva näyttää myötäilevän viimevuotista. Kansainväliset markkinat ovat jumissa, mikä pitää tuottajahinnat alhaalla. Merkittävä Venäjän-vienti ei lähde nousuun, kun ruplan kurssi on pudonnut ja itänaapureitten ostovoima huvennut samassa suhteessa. Lännestä taas painavat ruotsalaistuottajat päälle halvan kruununsa avulla.

Positiivista tässä vuodessa on, että väkilannoitteiden hintojen nousu on pysähtynyt eikä energiastakaan tarvitse maksaa aivan huippuhintoja.

Pohjois-Savon maatilat ovat käyneet kautta aikain maidon voimalla, koska maakunnassa ei yksinkertaisesti tulla toimeen pelkällä peltoviljelyllä. Viime viikolla toteutettu itäisten maakuntien maidontuotannon keskittäminen uudelle, suurelle Idän Maidolle vahvistaa Pohjois-Savon asemaa valtakunnan johtavana maitomaakuntana, koska juustonvalmistus keskitetään Lapinlahdelle. Maakunnallisesti tämä juustolapäätös on kullanarvoinen ratkaisu.

Toinen viime päivien tärkeä tapahtuma oli Maaningan Halolaan rakennetun valtakunnallisen koenavetan vihkiminen ja käyttöönotto. Navetan myötä maakunnan maitotiloille välittyy liki reaaliajassa uusin tutkimustieto, miten karjataloutta kannattaa harjoittaa, että siitä jää jotain maitotiloille itselleenkin. Tieto auttaa myös maakuntaa säilyttämään asemansa Maito-Suomen vahvana sydämenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.