Maidon voimalla

Toukotöitä on aloiteltu viime päivinä myös Savossa. Ensimmäiset perunat on pantu jo maahan kasvamaan, ja lähipäivinä pääsevät kylvötyöt täyteen vauhtiinsa.

Viime vuosi oli varsin kehno Suomen maataloudelle. Väkilannoitteiden hintojen kaksinkertaistuminen ja kallistunut energia söivät katteita, jotka eivät EU-aikana ole olleet muutenkaan häävit. Viljan hinta, joka oli ollut pitkästä aikaa nousussa, romahti Yhdysvalloista alkaneen pankkikriisin ja talouslaman seurauksena. Maailmantalouden alamäki pani myös Valion perumaan alkuvuodesta antamansa maidon tuottajahinnan korotukset.

Tämän vuoden kokonaiskuva näyttää myötäilevän viimevuotista. Kansainväliset markkinat ovat jumissa, mikä pitää tuottajahinnat alhaalla. Merkittävä Venäjän-vienti ei lähde nousuun, kun ruplan kurssi on pudonnut ja itänaapureitten ostovoima huvennut samassa suhteessa. Lännestä taas painavat ruotsalaistuottajat päälle halvan kruununsa avulla.

Positiivista tässä vuodessa on, että väkilannoitteiden hintojen nousu on pysähtynyt eikä energiastakaan tarvitse maksaa aivan huippuhintoja.

Pohjois-Savon maatilat ovat käyneet kautta aikain maidon voimalla, koska maakunnassa ei yksinkertaisesti tulla toimeen pelkällä peltoviljelyllä. Viime viikolla toteutettu itäisten maakuntien maidontuotannon keskittäminen uudelle, suurelle Idän Maidolle vahvistaa Pohjois-Savon asemaa valtakunnan johtavana maitomaakuntana, koska juustonvalmistus keskitetään Lapinlahdelle. Maakunnallisesti tämä juustolapäätös on kullanarvoinen ratkaisu.

Toinen viime päivien tärkeä tapahtuma oli Maaningan Halolaan rakennetun valtakunnallisen koenavetan vihkiminen ja käyttöönotto. Navetan myötä maakunnan maitotiloille välittyy liki reaaliajassa uusin tutkimustieto, miten karjataloutta kannattaa harjoittaa, että siitä jää jotain maitotiloille itselleenkin. Tieto auttaa myös maakuntaa säilyttämään asemansa Maito-Suomen vahvana sydämenä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.