Maidonjalostajat ovat kovassa kilpailussa

Ensin Osuuskunta Maitomaa vapautti pitkäaikaisen toimitusjohtajan tehtävästään ja parin päivän päästä siitä toimitusjohtajaksi kutsuttu Kari Oksanen ilmoitti yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta. On mahdollista, että edessä on usean henkilötyövuoden vähennys.

Selitystä ikäville uutisille on haettu viime vuoden tuloksesta. Sieltä se löytyneekin. Alustavien laskelmien mukaan yrityksen tappio oli viime vuonna noin 400 000 euroa. Se on suuri summa yritykselle, jonka liikevaihto oli toissa vuonna 53,6 miljoonaa euroa (Savon Sanomat 15.3.).

Yrityksellä on parhaillaan menossa 10,2 miljoonan euron investointi. Se on hämmästyttävän suuri ja rohkea ponnistus, kun vertailukohdaksi ottaa osuuskunnan taseen loppusumman, joka on noin 19 miljoonaa euroa. Aikaisemmin yritys on ilmoittanut, että investointi kasvattaisi työpaikkojen määrää noin kymmenellä. Nyt maidonjalostusyhtiö työllistää vakituisesti noin 70 ihmistä ja vuokratyöntekijöitä lisäksi kymmenen.

Vaikka osuuskunta ei olekaan pelännyt investoimista ja velkaantumista, yt-neuvottelut paljastavat, että jokin yrityksen tulevaisuuden suunnitelmissa on muuttunut radikaalisti, kun puhe työpaikkojen lisäyksestä on vaihtunut henkilötyövuosien vähentämisen uhaksi.

Maidonjalostus on hyvin pääomavaltainen ala. Pakotteiden ja vastapakotteiden riivaamilla elintarvikemarkkinoilla kilpailu on viime vuosina kiristynyt entistäkin armottomammaksi. Vaikka Maitomaa on etsinyt ja löytänyt runsaasti hyviä yhteistyökumppaneita alansa sisältä ja sen ulkopuolelta, tuloksentekemisen haasteet näyttävät yhä vain kasvavan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.