Maidonjalostajat ovat kovassa kilpailussa

Ensin Osuuskunta Maitomaa vapautti pitkäaikaisen toimitusjohtajan tehtävästään ja parin päivän päästä siitä toimitusjohtajaksi kutsuttu Kari Oksanen ilmoitti yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta. On mahdollista, että edessä on usean henkilötyövuoden vähennys.

Selitystä ikäville uutisille on haettu viime vuoden tuloksesta. Sieltä se löytyneekin. Alustavien laskelmien mukaan yrityksen tappio oli viime vuonna noin 400 000 euroa. Se on suuri summa yritykselle, jonka liikevaihto oli toissa vuonna 53,6 miljoonaa euroa (Savon Sanomat 15.3.).

Yrityksellä on parhaillaan menossa 10,2 miljoonan euron investointi. Se on hämmästyttävän suuri ja rohkea ponnistus, kun vertailukohdaksi ottaa osuuskunnan taseen loppusumman, joka on noin 19 miljoonaa euroa. Aikaisemmin yritys on ilmoittanut, että investointi kasvattaisi työpaikkojen määrää noin kymmenellä. Nyt maidonjalostusyhtiö työllistää vakituisesti noin 70 ihmistä ja vuokratyöntekijöitä lisäksi kymmenen.

Vaikka osuuskunta ei olekaan pelännyt investoimista ja velkaantumista, yt-neuvottelut paljastavat, että jokin yrityksen tulevaisuuden suunnitelmissa on muuttunut radikaalisti, kun puhe työpaikkojen lisäyksestä on vaihtunut henkilötyövuosien vähentämisen uhaksi.

Maidonjalostus on hyvin pääomavaltainen ala. Pakotteiden ja vastapakotteiden riivaamilla elintarvikemarkkinoilla kilpailu on viime vuosina kiristynyt entistäkin armottomammaksi. Vaikka Maitomaa on etsinyt ja löytänyt runsaasti hyviä yhteistyökumppaneita alansa sisältä ja sen ulkopuolelta, tuloksentekemisen haasteet näyttävät yhä vain kasvavan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Nais- ja reviirikiista?

Armottoman kova pottugate

Metsien omistusta uhkaa siirtyä paljon ulkomaille

Pääsiäisen rauha rikki Sri Lankassa

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.